Доступність посилання

ТОП новини

Хто такий Усама бен Ладен?


Хто такий Усама бен Ладен?

Прага, 17 вересня 2001 – Він отримав ім’я «терорист номер один світу». Однією з вершин діяльності Усами бін Ладена, про якого йдеться й мова, став теористичний акт проти американських посольств в Кенії і Танзанії у серпні 1998 року. Він внесений у десятку найнебезпечніших злочинців світу. За твердженнями спецслужб, насамперед - американських, Усама бін Ладен переховується в Афґаністані. Нині називають приблизне місце знаходження цього супертерориста – гірський район поблизу афґанського міста Кандаґара. ООН і США вже давно вимагають видачі цього саудівського мільйонера, але таліби стверджують, що у обвинувачувачів бін Ладена немає чітких доказів його вини.

У бін Ладена досить екзотична біографія (з точки зору європейця). Народився він в 1957 році в Джідді (королівство Саудівська Аравія). Але відомим став не на батьківщині, а в Афґаністані, під час війни 1979-89 років. Бін Ладен був 17-ою дитиною у родині і однією з 52-х у його батька. Родина «терориста номер один світу» володіє однією з найпотужніших будівельних фірм у арабському світі – Bin Laden Group.

Його батько, відомий будівельний маґнат, мав декілька дружин. Мати бін Ладена – 10-та дружина і Усама її єдиний син. У молодості бін Ладен захопився релігією, відвідував Мекку та Медіну. Він дотримується ваххабізму – фундаменталістської гілки ісламу. Мета його боротьби - «створення справедливих мусульманських держав, вільних від західного впливу». На його думку ворогами ісламу вважаються, в першу чергу, США, Ізраїль та їхні союзники. Усама каже: « З допомогою аллаха ми закликаємо кожного правовірного мусульманина, котрий прагне Божественної винагороди, йти за його наказами і вбивати американців та брати їхні гроші, де тільки можливо і коли можливо». Ті окремі чужинці, які мали можливість зустрічатися з бін Ладеном, вражені його скромністю і навіть, як кажуть, сором’язливістю…

Після виведення радянських військ з Афґаністану Ладен повернувся до Саудівської Аравії, звідти у 1992 році перебрався до Судану, де з числа ветеранів афґанської війни створив організацію «Ель-Кайда». Бойовики її переправилися на територію багатьох країн світу: в Ліван, Сірію, Йорданію, Ірак, Малайзію, Пакистан, Марокко, колишню Югославію, Румунію, Нідерланди, Туреччину, Саудівську Аравію та інші держави. Вже у 1992 році за наказом бін Ладена терористи здійснили напад на американських туристів у двох готелях столиці Ймена Адені. В 1993 році його боєвики напали на американських вояків в Сомалі. Терористичні акції Усами змусили уряд Саудівської Аравії позбавити його громадянства у 1993 році. Його терористи продовжили свою криваву справу – диверсія проти американських військових баз в Ер-Ріяді (листопад 1995 року) і Дахран (червень 1996 року). У травні 1996 –го Судан під тиском США позбавив Усаму бін Ладена громадянства і видворив його з країни. «Терорист номер один» перебрався до Афґаністану.

Ладен особисто розпоряджаться капіталами в понад 300 мільйонів доларів. Підтримує міжнародні зв’язки та фінансує діяльність ісламських екстремістів: єгипетських братів-мусульман, ісламістів у Йемені, збройні ісламські групи в Алжірі, боснійських екстремістів, «Аль-Джіхад Інтернешнел», чеченських бойовиків, таджицьку ісламську опозицію. Фінансують ці та інші ісламські екстремістські організації, окрім бін Ладена, й впливові сили з Ірану та Судану.

Бойовики Усами «облюбували» собі за об’єкт терору Всесвітній торговий центр ще з 1993 року, тоді унаслідок вибуху у Нью-Йорку загинуло шість осіб і біля тисячі отримали поранення. Одиним з найгучніших терактів ладеновців, напередодні атак на Вашінґтон та Нью-Йорк, був в 2000 році, коли бомбіст –самовбивця пришвартувався до американського есмінця «Коул» в Йеменському порту. Загинуло 17 моряків.

Понад 40-річний екстреміст має три дружини і не взяв на себе вину за жоден теракт,що йому приписують Спецслужби стверджують, що сам Усама керує на території Афґаністану кількома терористичними таборами. Напередодні трагічних подій в США з’явилися повідомлення, що Усама бін Ладен ніби-то очолив міністерство оборони Афґаністану. Хоча самі таліби відкидають висунуті проти «терориста номер один» обвинувачення, а їхній духовний глава, мулла Омар, погрожує всьому світові священною війною, якщо Афґаністан буде підданий атакам американських збройних сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG