Доступність посилання

ТОП новини

Журналістська акція 16 вересня


Журналістська акція 16 вересня

Київ, 18 вересня 2001 - Минулої неділі в Києві відбулося зібрання журналісті, яке затвердило звернення “Журналісти – за чесні вибори” й обрало громадську комісію з журналістської етики.

Звернення до журналістів говорить про головне: про те, що в умовах демократії і для її ствердження роль засобів масової інформації непересічна. І особливо вона підвищується напередодні виборів, коли народ може продемонструвати своє народовладдя.

В цих умовах ЗМІ мають давати всю повноту інформації про всіх суб‘єктів виборчих перегонів в такому обсязі, щоб виборці могли зробити власний і – головне – усвідомлений вибір.

Учасники журналістського зібрання вирішили, що зможуть виконати цю функцію, тільки дотримуючись певного кодексу норм професійної етики. І всі, хто поділяв погляди ініціативної групи, поставили підписи під власним добровільним зобов‘язанням дотримуватися в роботі таких правил. Поважати право громадськості на повну та об‘єктивну інформацію. Неможливість у службовому порядку примушувати журналіста писати чи говорити те, що суперечить його переконанням. Чітке відмежування редакційних чи журналістських матеріалів від політичної реклами. Розмежування новин, суджень і припущень. Надання можливості для висвітлення всіх точок зору на певну проблему із залученням незалежних експертів. Відсутність будь-якої дискримінації через стать, мову, релігію чи походження тощо.

Стежити за дотриманням цих правил і має вибрана комісія з журналістської етики на чолі з головним редактором тижневика “Зєркало нєдєлі” Володимиром Мостовим. Комісія має гласно розглядати кожну конфліктну ситуацію, що виникатиме в журналістському середовищі чи у відносинах між журналістами, політиками і суспільством.

І все це мало б чудовий вигляд, якби не два невеликі застереження. По-перше, на цьому зібранні важко було позбутися відчуття того, що ти перебуваєш у якійсь “пральні” для відмивання грошей американських і та західноєвропейських грантів одним журналістським угрупованням, близьким до “Зєркала нєдєлі” і до його справжніх закулісних хазяїв. Наприклад, до складу згаданої комісії увійшли тільки ті контролери, яких назвав Мостовий і які, звісно, розуміють етику по-зєркалонєдєльськи.

По-друге, схожі заходи з активізації журналістської солідарності та закликів до чесної журналістської роботи регулярно відбуваються перед кожними виборами. І кожного разу гранти освоюють інші фігуранти, борці за журналістську етику. Цього разу поталанило “зєркалонєдєльцям”. Мало того, їх спробу працювати чесно освятив посол США в Україні Карлос Паскуаль, що, звісно, піднесло рівень акції до небес.

І це теж добре, бо що вище рівень акції, то видніші будуть її досягнення. Так само, як всі побачать і нульовий результат. І тоді для відмивання грантів місце звільниться для інших.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG