Доступність посилання

ТОП новини

На другий день після інавгурації президент Аляксандр Лукашенка прийняв відставку уряду Білорусі


На другий день після інавгурації президент Аляксандр Лукашенка прийняв відставку уряду Білорусі

Мінськ, 21 вересня 2001 - Хоча саме в день інавгурації на новий президентський строк Аляксандр Лукашенка помилував засудженого німецького шпигуна, всі посли країн Європейського Союзу несподівано проігнорували церемонію присяги Лукашенки. Обурений Лукашенка заявив, що неможна ігнорувати волю народу, та розпочав сьогодні формування нового уряду.

Сьогодні вранці Рада Міністрів Білорусі на чолі з прем’єром Уладзіміром Ярмошиним згідно з Конституцією склала свої повноваження перед новообраним президентом, яким знов став Аляксандр Лукашенка. Вчора він зачитав текст присяги - російською мовою.

З відомих закордонних гостей на інавгурації був тільки спікер російської Думи Геннадій Сєлєзньов, який привіз Лукашенкові лист з поздоровленнями від президента Росії Владіміра Путіна. Було також анонсовано приїзд лідера українських комуністів Петра Симоненка, але він не виступав, тому його ніхто не зауважив. Незалежних журналістів та представників опозиції не пустили не тількі до Палацу Республіки, де відбувалася інавгурація, але й до центру Мінська. Було закрито навіть єдину станцію пересадки мінського метро під цим Палацем, тому люди кілька годин не могли трапити з першої лінії метро на другу. Всі посли держав Євросоюзу, а також Польщі та Литви в останній момент відмовилися прийти на інавгурацію Аляксандра Лукашенки, пославши замість себе дипломатів нижчого рангу. Американське ж посольство в Білорусі не направило на церемонію жодного представника, бо напередодні Білий дім офіційно заявив, що Лукашенка - це "останній диктатор Європи, який вкрав вибори в білоруського народу".

Сам президент Лукашенка був дуже обурений тим, що західні посли проігнорували його присягу:

"Ті, хто сьогодні працює в нашій країні як представники іноземних посольств, особливо ті, хто не може змиритися з цим реальним фактом, я прохаю, щоб ви реально дивилися на речі: неможна сьогодні не поважати великий білоруський народ, який зробив свій вибір і який зовсім недавно, лише півсторіччя тому, подарував разом з російським солдатом, іншими співвітчизниками колишнього Радянського Союзу велику перемогу".

Аляксандр Лукашенка також заявив, що будь-яких змін у політиці не буде - в Білорусі все буде так, як и впродовж попередніх 7 років його президентства.

Лукашенка: "Нам спробують підкинути - пісклявим вже голосом - наші недоброзичливці: мовляв, закінчилися вже вибори, Лукашенка має величезні рейтинги довіри - отже, використовучи цей високий статус, цей величезний потенціал довіри, Лукашенка завтра піде на непопулярні заходи та почне реалізовувати якусь іншу програму.

Я вам тут також урочисто клянуся та обіцяю: я ніколи - ані тому уряду, що буде вже завтра головним чином сформовано, ні тим, хто буде поруч зі мною як керівник держави, - не дозволю знущатися з народу шляхом шокових, популярних чи непопулярних заходів. Жодного шоку - нормальна ділова обстановка!"

Сказав учора Аляксандр Лукашенка. А вже сьогодні уряд на чолі з Уладзіміром Ярмошиним зібрався останнього разу та схвалив постанову про свою відставку. З цією постановою Ярмошин поїхав до резиденції Лукашенка, який поки що попросив Раду Міністрів виконувати свої обов’язки та підписав відповідний указ. Проте п’ятниця для президента Лукашенки є традиційним кадровим днем, коли він підписує укази про звільненння та призначення чиновників. Можливо, когось з урядовців буде призначено вже сьогодні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG