Доступність посилання

ТОП новини

34 загиблих внаслідок теракту в Кашмірі


34 загиблих внаслідок теракту в Кашмірі

Прага, 2 жовтня 2001 ― Влада індійського штату Кашмір звернулася до американської адміністрації за підтримкою й допомогою у справі боротьби з тероризмом. 34 особи стали жертвами чергового теракту проти місцевого парламенту в індійському штаті Кашмір. Відповідальність за це взяло на себе ісламське екстремістське угрупування “Джаіш-е-Могамед”, яке веде збройну боротьбу за відокремлення Кашміру від Індії.

Протягом 12 років ісламські екстремісти борються за підпорядкування індійського штату Кашмір Пакистану. Здійснення останнього теракту також справа їхніх рук – вважає прем’єр-міністр Індії. І хоча Ісламабад офіційно засудив цей теракт, Індія заявляє, що пакистанська влада підтримує радикальних ісламістів.

У листі до президента США, глава індійського уряду просить підтримки у боротьбі проти пакистанських терористів. Індійський прем’єр пише Джорджу Бушу, що терпець індійського народу може увірватися кожної миті, і що Нью-Делі більше не потерпить терору.

У понеділок в адміністративній столиці Кашміру - Срінагарі терорист-смертник спрямував начинений вибухівкою автомобіль на будівлю законодавчих зборів штату. Після вибуху два інші терористи ще обстріляли будинок з автоматів. Індійські служби безпеки застрелили терористів, але внаслідок вибуху автомобіля, загинуло 34 мирних меншанців міста.

Найбільший після 11 вересня теракт у Кашмірі поширює страх серед мирного населення. За 12 років конфлікту загинуло вже 30 тисяч осіб.

Як коментують оглядачі, Індія сподівалася, що після терактів проти Сполучених Штатів, позиція Вашингтона щодо спонсорованого Пакистаном тороризму в Кашмірі стане більш жорсткішою, що Білий Дім схилятиметься на бік Нью-Делі у справі Гімалайського штату, який 12 років ніяк не можуть поділити між собою Індія та Пакистан. Але після того, як пакистанський президент Первез Мушараф пообіцяв американцям співпрацю у справі знешкодження Осами Бин Ладена, сподівання Індії стали марними.

У самому ж Пакистані не вщухають демонстрації протесту проти рішення влади співпрацювати зі Сполученими Штатами. У вівторок на південно-західному кордоні з Афганістаном в місті Куетта декілька тисяч людей з палицями крокували вузькими вулицями і вигукували: “Афганістан – могила Америки”, “Будь-який напад на Афганістан – це атака на Іслам”.

Останній теракт в Кашмірі ймовірно призведе до загострення індійсько-пакистанського конфлікту, але головне інше: мирне населення налякано фанатизмом, що штовхає терористів на безглузду смерть і несе з собою загибель багатьох інших невинних людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG