Доступність посилання

ТОП новини

Воєнний удар по афганських військових об’єктах


Воєнний удар по афганських військових об’єктах

Прага, 8 жовтня 2001 – У рамках відплатної акції за терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні збройні сили США і Великобританії у неділю ввечері завдали ударів по об’єктах талібів і терористичних базах в Афганістані, зокрема в Кабулі, Кандагарі, Джелалабаді, а також в Гераті, Кундузі і в кількох меншимх містах. Союзники США у рамках НАТО цілковито підтримали відплатну акцію, заявивши про готовність у випадку потреби прилучитися до бойових дій. Мусульманський світ відреагував на удари зі змішаною реакцією: від цідковитої підтримки до мовчання або протестів.

За повідомленням міністра оборони США Рамсфельда, з американського боку у відплатних ударах брали участь 15 тяжких бомбардувальників і 25 винищувачів. Із американських і британських кораблів по військових об’єктах талібів випущено 50 ракет. Удари розраховано з точністю, щоб знищити лише військові об’єкти й терористичні бази й табори і до мінімуму звести втрати серед цивільного населення. Серед інших об’єктів знищено будинки міністерства оборони талібів і кабульського радіо.

У своїй телевізійній заяві президент США Буш чітко і ясно наголосив, що відплатна акція – це не війна проти афганського народу або ісламу, а контрудар проти міжнародного тероризму і зокрема проти терористичної мережі Осами Бін Лядена. За словами Буша, Сполучені Штати і їхні союзники водночас розгорнули широку допомогу авганським біженцям, число яких у зв’язку з воєнним ударом різко зросло.

Про свою всебічну підтримку відплатної акції заявили лідери інших країн НАТО, зокрема Франції і Німеччини. У телеінтерв’ю президент Франції Шірак заявив, що найближчим часом французькі збройні сили, зокрема французькі кораблі в Індійському океані приєднаються до акції. За словами міністра оборони Франції Рішара, справа участі французького флоту в акції – це проблема лише кількох днів. Канцлер Німеччини Шредер теж запропонував, за його словами, «необмежену підртимку в акції союзників проти терористичних цілей в Афганістані». У нас нема альтернативи у цій боротьбі, сказав Шредер, і ми цю боротьбу виграємо.

Реакція в мусульманському світі на відплатну акцію в Афганістані була змішана: від цілковитої підтримки ударів проти терористичних баз до мовчання або протестів. Колишній афганський король Могаммед Заїр Шах, який поки що залишається в Римі, але має мамір у найближчому майбутньому включитися в політичне життя Афганістану, заявив у неділю, що він «визнає законне право Сполучених Штатів відповісти ударом за терористичні акти проти США 11 вересня». Заїр Шах висловив жаль із приводу того, що режим талібан і його спонзори знову прислужилися до страждань афганського народу і до нових зруйнувань у цій країні.

Тим часом президент Пакистану Первез Мушараф, який погодився на використання союзниками повітряного простору країни для ударів по військових об’єктах в Афганістані, висловив протест проти пізнішого приходу до влади в Афганістані (після падіння талібану) нинішньої опозиції, зокрема таджицького «Північного альянсу». За словами Мушфрафа, не слід нав’язувати силою народові Афганістану нове керівництво. У кількох пакистанських містах відбулися спорадичні демонстрації на підтриску афганського талібану. Однак, Ісламабад тримає свої кордони закритими для афганських біженців, яких уже на території Пакистану є кілька мільйонів.

Іран, куди теж ринули десятки тисяч біженців, осудив відплатну акцію а Афганістані. Багдад тим часом від самого початку зайняв ворожу позицію до західних союзників і відплатних ударів за терористичні акти проти США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG