Доступність посилання

ТОП новини

В Криму проти регіонального чиновника порушено карну справу за погрози журналісту


В Криму проти регіонального чиновника порушено карну справу за погрози журналісту

Симферополь, 15 жовтня 2001 - Офіційні особи Прокуратури Криму підтвердили, що проти сакського міського голови Володимира Швецова, який погрожував місцевому журналісту, порушено карну справу. Це перший у Криму випадок, коли перед високопоставленим чиновником викникла загроза відповідальності перед законом за утиски преси.

На початку вересня ми повідомляли про скандал, який вибухнув у Криму довкола оприлюднення Кримською Асоціацією вільних журналістів авдіо-записів, зроблених кореспондентом однієї із регіональних газет у місті Саки Михайлом Шишлянниковим, з погрозами на його адресу з боку сакського міського голови, комуніста Володимира Швецова. Чиновник, якому не сподобалися критичні публікації пана Шишлянникова, пообіцяв журналісту “покалічити” його, “заморити голодною смертю” і врешті – “знищити”. Тоді ж Михайло Шишлянников звернувся до правоохоронних органів за захистом.

Як повідомив у понеділок Радіо “Свобода” керівник прес-служби кримської прокуратури Анатолій Титарчук, в результаті проведеної перевірки встановлено, що в статті Михайла Шишлянникова від 17 липня нинішнього року справді є критичні зауваження стосовно мера Сак, а на селекторній нараді 20 липня Володимир Швецов погрожував журналісту фізичною розправою і нецензурно висловлювався на його адресу. У зв’язку з цим кримінальну справу порушено за ознаками злочину, що підпадає під статтю 129 Кримінального кодексу України – "Погроза вбивством".

Оскільки згадані дії за участі сакського мера і журналіста відбувалися до 1 вересня, то, як вважає прокуратура, вони не підпадають під статтю 171 нового Кримінального Кодексу, що кваліфікує їх як “переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків і за критику”. Втім Михайло Шишлянников каже, що достатньо й інших його положень, аби поставити місцевих чиновників на місце. Журналіст також має намір довести у суді, що погрози з боку сакського мера були дійсними і після 1 вересня, тобто, після того, як набрав чинності новий Кримінальний Кодекс України.

Тим часом Володимир Швецов стверджує, що ніколи не не погрожував Михайлу Шишлянникову, погано його знає, не зустрічався і телефоном з ним не розмовляв. За словами мера-комуніста, весь цей скандал – це підступи його політичних конкурентів, а також місцевих кримінальних угруповань. Але як би там не було, триває розслідування, в якому буруть участь і служба безпеки, і міліція. Якщо справа дійде до суду, то це стане першим в Криму, а може й в усій Україні, випадком, коли чиновник такого досить високого рівня притягатиметься до відповідальності за утиски преси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG