Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати – зараження сибіркою


Сполучені Штати – зараження сибіркою

Вашингтон, 16 жовтня 2001 – Спори сибірської виразки надіслано досі невідомими особами у листах спершу до деяких впливових американських компаній мас-медіа, а 15 жовтня такого листа отримано в офісі лідера сенатської більшості сенатора Тома Дашла. Ще наприкінці минулого тижня Буш перестеріг:

Джордж Буш:

Наша країна перебуває ще під загрозою, однак уряд робить усе в його силі, щоб захистити громадян. Ми не можемо допустити, щоб терористи призупинили життя нашої країни.

Михайло Мигалисько

Сенатор Том Дашел, реагуючи на факт отримання листа зі збудником сибірки запевнив громадян, що біотероризм не припинить діяльності законодавчої гілки влади. Як наголошують фахівці, життя людей не загрожено, коли завчасно виявлено бактерії та прийнять необхідні антибіотики. Федеральне Бюро Розслідувань та інші правоохоронні органи провадять слідство щодо усіх одинадцяти дотеперішних випадків спалаху сибірки. Як зазначають експерти, справа розслідування ускладнюється тим, що через поштову систему проходять щороку понад двісті вісім мільярдів посилок. Щоправда, система уможливлює також виявити початковий пункт відправлення листів.

Впливова газета Вошингтон Поуст, посилаючись на американські розвідувальні структури, повідомляє, що кілька років тому, втім, без успіху поплічники Осами бин Ладена намагалися закупити шкідливі бактеріологічні спори, включно із сибіркою, на території колишньої Чехословаччини. З іншого боку, як зазначає газета, посилаючись на експертів, не виключено, що коріння цього біотероризму слід шукати в Іраку. Адже згідно зі спеціальною комісією Організації Об’єднаних Націй, ірацький лідер Саддам Хусейн мав хімічні озброєння і розгортає програми зброї масового знищення. В документі міністерства юстиції у справі обвинувачення Осами бин Ладена в терактах проти американських посольств у східній Африці мовиться, що лідери терористичної мережі Аль Каеда та представники Іраку дійшли порозуміння співпраці у виготовленні такої зброї. Наприкінці зазначу, що, за словами президента Буша, теперішня ґлобальна боротьба з міжнародним тероризмом не оминатиме також країн-спонсорів терористів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG