Доступність посилання

ТОП новини

У Шанхаї розпочалася зустріч міністрів країн-членів Форуму Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці


У Шанхаї розпочалася зустріч міністрів країн-членів Форуму Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці

Прага, 17 жовтня 2001 року - Спроби підірвати фінансову базу міжнародного тероризму, реґіональна лібералізація та інтеґрація, а також нинішнє глобальне погіршення ділової кон’юнктури – це основні проблеми, що їх обговорюють керівники зовнішньополітичних і торгових відомств країн-членів Форуму Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці (АТЕС) на дводенній нараді, яка розпочалася сьогодні у китайському місті Шанхаї.

Учасники зустрічі детально обговорили ситуацію довкола Афганістану і питання координації дій у боротьбі з міжнародним тероризмом. Вони узгодили проект декларації про засудження тероризму, що його мають схвалити глави держав-членів АТЕС на саміті 20-21 жовтня.

До китайського міста Шанхаю сьогодні вирушив Президент Сполучених Штатів Джордж Буш, який під час саміту АТЕС матиме також зустріч із Президентом Росії Володимиром Путіним. Представник Білого Дому Арі Фляйшер заявив, що перебуваючи у Китаї, Джордж Буш продовжуватиме керувати кампанію проти тероризму.

На цьогорічному економічному саміті фактично вперше в його історії обговорюватимуть і політичну проблематику.

Нагадаємо, що Форум Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці був створений у 1989 році. На сьогодні членами АТЕС є 21 країна і територія, це: Сполучені Штати, Японія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея, Індонезія, Тайланд, Філіпіни, Малайзія, Сінгапур, Бруней, Мексика, Папуа-Нова Гвінея, Чілі, Росія, В’єтнам, Перу, а також Китай, Тайвань і Гонконг. У І997 році було схвалено рішення заморозити розширення Форуму Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці на 10 років.

Це об’єднання, яке немає статуту і не може називатися організацією, діє саме як міжнародний форум, консультативний орган урядів держав-членів для обговорення економічних питань. В рамках цього форуму розробляють реґіональні правила торгівлі, узгоджуть інвестиційну діяльность, економічну і технічну співпрацю, а усі рішення схвалюють на основі консенсусу.

Відкриваючи сьогоднішню зустріч у Шанхаї, Міністр закордонних справ Китаю Тан Цзясюань наголосив, що це – перша у новому столітті зустріч високопоставлених представників країн і територій Форуму Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці, на які припадає близько 60 відсотків глобального валового внутрішнього продукту і майже половина світової торгівлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG