Доступність посилання

ТОП новини

Характер військових дій в Афґаністані змінився?


Характер військових дій в Афґаністані змінився?

Прага, 17 жовтня 2001 – У середу надійшли повідомлення про застосування американськими військовими літаків типу АС-130 обладнаними важкими кулеметами і гарматами для обстрілів позицій піхоти і підтримки наземних операцій. Запитання спостерігачів щодо американських наземних дій в Афґаністані щоразу повисають у повітрі. Але деякі експерти вважають, що окремі групи спецназу вже, можливо, перебувають в деяких афґанських районах.

Наш кореспондент в Пакистані Аскольд Крушельницький не виключає того, що спецоперації американських наземних сил в Афґаністані вже відбуваються. Він вважає, що може йти мова про окремі групи спецназу, котрі виконують спеціальні накази командування збройних сил США:

Голос: «Характер військових операцій в Афґаністані змінився. Хоча повітряні удари тривають. Можна підозрювати, що вже не один не день відбуваються й окремі наземні дії з метою захопити чи вбити Осаму бин Лядина або захопити його офіцерів, людей, котрі знають, де він переховується».

Аскольд Крушельницький також повідомляє про прибуття до Ісламабада й інших районів Пакистану втікачів і поранених під час бомбардувань території сусіднього Афґаністану. Він довідався від цих людей про те, що ситуація з мирним населення на афґанській землі тяжка, фактично там у багатьох місцях вже почався голод, повідомляє наш кореспондент. Тому гуманітарні організації активізовують свої дії з території Пакистану але воєнній операції не дозволють розгорнути їх у серйозних масштабах.

Повідомляється також, що міністр закордонних справ талібського уряду мулла Вакіль Ахмед Мутавакіль здійснив секретний візит до Ісламабаду під час перебування там державного секретаря США Коліна Пауела. Відомо, що керівник талібського міжнародного відомства зустрівся з представниками ЦРУ США та розвідки Пакистану.

Близьке до уряду Афґаністану джерело повідомило англійській газеті «Ґардіан», що Мутавакіль висловив готовність талібів видати Осаму бин Лядина будь-якій країні-окрім США- без надання доказів. У обмін таліби хочуть отримати заяву уряду США про припинення відплатної операції.

Представники ЦРУ у бесіді з Мутавакілем «промацували грунт» щодо можливого розколу в уряді талібів. Сам Мутавакіль ніби-то намагався зустрітися з Коліном Пауелом але йому було у цьому відмовлено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG