Доступність посилання

ТОП новини

«Ми повинні разом створити духовну коаліцію людей, щоб витіснити зі світу зло», - таким є головний висновок п’ятої міжнародної конференції інтелектуалів «Форуму-2000»


«Ми повинні разом створити духовну коаліцію людей, щоб витіснити зі світу зло», - таким є головний висновок п’ятої міжнародної конференції інтелектуалів «Форуму-2000»

Прага, 18 жовтня 2001 – Експрезидент Сполучених Штатів Білл Клінтон, білоруський опозиційний політик Вінцук Вячорка, ісламський духовний лідер Шейх Мухамед Алі, авторитетний американськй футуролог Френсіс Фукуяма – це лише кілька осіб з понад 50 учасників цьогорічної конференції. Ідея проведення Форумів належить чеському президентові Вацлаву Гавлові та Нобелівському лауреату, єврейському письменникові Елі Візелю. Метою празьких зустрічей є пошук відповідей на найгостріші проблеме сучасності. «Права людини і пошук глобальної відповідальності» - така була головна тема дебатів нинішніх засідань. Зрозуміло, що події 11-ого вересня надали іншого виміру виступам чи не всіх учасників. Можливо, також тому на Форумі прозвучало немало цікавих думок і гострих зауважень.

Багатий західний світ байдужий до терпінь бідних, - такі звинувачення західній цивілізації, без прикрас і зайвих слів, висунув відомий американський економіст Джефрі Сакс. У його виступі на Форумі, переданому в прямому ефір зі Сполучених Штатів, він також піддав критиці багаті країни включно зі США, які не підтримують держави третього світу. А норвезький письменник Йостейн Ґордер запропонував те, що нині більшість політиків відкидає цілком: шукати спільну мову з терористами і фанатиками. Ми не можемо припустити, щоб нас звинувачували в нечутливості, та й відплата не є кращою відповіддю на терор, - наголосив він. А німецький експрезидент Річард фон Вайцзекер запропонував змінити структуру і посилити повноваження ООН. Ще одну зміну, на цей раз - світового розподілу, запропонував міністр закордонних справ Ізраїлю, Нобелівський лауреат Шимон Перес. Замість Заходу повинна зродитись широка коаліція, до якотрої зможуть увійти і такі держави, як Китай, Росія, Індія чи вся Латинська Америка, - запропонував Шимон Перес. З критикою нинішнього економічного розподілу світу виступила Вандана Шів – відома еколог і фіміністка з Індії. Врешті, з потребою визнати, що за нинішній драматичний стан справ у світі частку вини мала б нести і багата західна цивілізація, виступив також американський експрезидент Білл Клінтон.

І все ж усі учасники празького «Форуму-2000» одностайні в тому, щоб спільно шукати такі шляхи виходу зі становища, які були б достойні людини, де б вона не жила. Висловлюючись словами чеського президета Вацлава Гавла, ми всі визріли до того, щоб об´єднатись в ім´я глобального добра. Ця ідея лягла в основу празької декларації, ухваленої учасниками Форуму.

Серед учасників Форуму був пан ЯН СТРАНСКІ - відомий чеський дисидент, письменник, голова чеського ПЕН-Клубу. На моє запитання про ставлення до глобальної відповідальності перед глобальним злом він відповів:

Я. СТРАНСКІ: Якщо говорити правду, для мене ці слова надто великі. Я б говорив, про те, що не тільки в Чехії, але й всюди у світі існує тенденція забувати. Якщо б ми так не забували свою історію, то могли і навчитись більше і були б підготовлені краще. Так, Європа пережила жахи голокосту і всього, що він приніс, перенесла на своїх плечах і Сталіна, за влади якого трагедії набули ще більших масштабів, наприклад, голодомор в Україні. А сьогодні виглядає, що ми про це все вже забули. Інакше ми б так не дивувались, що десь хтось у світі знову використовує методи терору Гітлера і Сталіна. Як ми знаємо, сестрою заздрості є ненависть, а сестрою ненависті є прагнення помсти. Цього достатньо, щоб якийсь демамог чи популіст, фанатик чи фундаменталіст живив у людських душах комплекс, що хтось інший винний у їхніх бідах. Але це все вже в історії було.

О.ПЕЛЕНСЬКА: Який, на вашу думку є вихід з цього становища ? Я.СТРАНСКІ: Гадаю, що найкраще про це сказав у своєму виступі пан президент Вацлав Гавел: вже настав той час, щоб ми всі разом почали творити спільну духовну коаліцію тих людей, мають однакове прагнення, щоб якнайщвидше витіснити зі світу зло і ненависть.

На закінчення додам, що серед учасників празького «Форуму-2000», представників з України не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG