Доступність посилання

ТОП новини

Явлінський хоче виступити у Верховній Раді


Явлінський хоче виступити у Верховній Раді

Прага, 18 жовтня, 2001 ― Російський політик та економіст, лідер думської фракції “Яблуко” Григорій Явлінський приїхав до Праги на Форум-2000, зібрання відомих політиків та інтелектуалів, під час якого завітав до штаб-квартири Радіо Свобода.

Наша розмова з Явлінським почалася з аналізу двосторонніх взаємин. Григорій Явлінський каже, що політичні еліти України і Росії дуже нагадують йому чиновників радянського часів: у них багато недовір’я один до одного і “мало стратегії та глибини.” А останнім часом найсерйознішим випробуванням для українсько-російських взаємин стала аварія російського літака над Чорним морем. До неї, і це майже ясно сьогодні, причетні саме українські військові.

Г. Я.: “Технічні трагедії бувають. Але те, що так довго були такі суперчливі заяви і було стільки брехні на державному рівні, це створює надзвичайно хитку основу для якихось двосторонніх відносин.”

Тим часом певні кола в Україні і Росії закликають рухатися до Європи разом. Наскільки реальною є така мета, особливо з огляду на те, що Москва, на відміну від Києва, ніколи не говорила про своє бажання стати членом Євросоюзу?

Г.Я.:“Такі лозунги передусім висувають люди, які розуміють слова рухатися в Європу таким чином: пити каву в Парижі, вчити дітей в Швейцарії, мати віллу в Іспанії, рахунок в Німеччині, але в себе дома робити те, що хочу. У себе вдома можна застосовувати тортури, у себе вдома можна мучити журналістів, порушувати закони, у себе вдома можна не мати незалежного суду. Так у Європу прийти не можна. Потрібно починати з іншого. Наш прихід в Європу це організація життя і в Росії, і в Україні згідно з принципами і законами, які існують в Європі.”

Попереду в Україні парламентські вибори. Від яких помилок міг би застерегти Явлінський українських політиків і передусім українських виборців?

“Найгірше, що захочуть, швидше за все зробити в Україні, це керовану демократію. Це спроби керувати цим процесом і не дати громаданам вибрати того, кого вони хочуть. Маніпулювання, брудні рекламні технології, запрошення російських маніпуляторів та іміджмейкерів призведе до того, що ці вибори стануть виключно “брудними” і не зможуть забезпечити вільний вибір громадян.”

Явлінський стверджує, що він не є песимістим і це лише застереження для України. А що думає батько російських яблучників про однойменну партію в Україні?

“Я знаю про таку партію, знаю про таку назву. Я одного разу розмовляв з людьми, які представляють цю партію, але контакти, власне, на цьому закінчилися.”

В інтерв’ю Радіо Свобода Явлінський заявив, що останнім часом він практично не має зв’язків з українськими політиками. Щоправда, кілька разів розмовляв з Президентом. “Ми обговорювали глобальні проблеми, далекі від внутрішньої політики України, ― стверджує Явлінський і додає : “Як би я був аргентинським політиком, то відповів би на Ваше запитання про діяльність Леоніда Кучми, але як російський політик намагаюся ситуацію в Україні майже не оцінювати.”

Далі Явлінський перейшов на українську:

“ Це моя друга Батьківщина. Я вчився на Україні, виріс на Україні, маю брата на Україні. Це дуже важливе місце у світі для мене. Я собі уявляю як колись приїду в Київ і буду мати промову на українській мові в парламенті України”

Як хто?

“Як людина, що буде мати таку відповідальність від Росії.”

Щоправда, як вважають російські політологи, сісти в президентське крісло шансів Явлінський практично не має. Звісно, якщо завтра Росія не прокинеться іншою державою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG