Доступність посилання

ТОП новини

Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнародного трибуналу у Гаазi, в понедiлок прибула до Бєлграда


Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнародного трибуналу у Гаазi, в понедiлок прибула до Бєлграда

Бєлград, 22 жовтня 2001 – Третiй вiзит панi Дель Понте в сутi не вiдрiзняється вiд попереднiх: гостя висловлює незадоволення рiвнем спiвробiтництва Бєлграда з Трибуналом, домашнi виявляють добру волю й на цьому завершується. Карла дель Понте ще в лютому цього року вiд президента Воїслава Коштунiци вимагала видати Слободана Мiлошевича та групу вiйськовослужбовцiв. Глава держави тодi пообiцяв, що найближчим часом буде ухвалено закон про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом, яким буде уточнено процедуру екстрадицiї.

Оскiльки союзна адмiнiстрацiя зволiкала, екс-президента 28 червня видав до Гааги республiканський уряд Сербiї. Юридичну основу для видачi знайдено не в югославських чи сербських законах, а в Статутi Трибуналу. За офiцiйним поясненням, Статут ухвалила Рада безпеки ООН й тому вiн має прiоритет над законами окремих країн.

Тим часом подав у вiдставку союзний уряд, а проект так званого гаазького закону залишився в якiйсь шухлядi. Там же залишилися й списки звинувачених Гаазьким трибуналом. Згодом виявилося, що в цих списках iмена вуковарської трiйки та дубровницької четвiрки. Йдеться про вiйськовослужбовцiв, якi восени 1991 року керували операцiями югославських Збройних сил в районах хорватських мiст Вуковар та Дубровник. Тодi лiквiдовано кiлькасот полонених хорватiв та осiб мирного населення, а захопленi мiста пограбовано.

Представник бєлградського Генштабу у зв’язку з цим заявив, що розслiдування злочинiв у Вуковарi розпочалося ще 1997 року. Розпочалося й, мабуть, триває.

У недiлю до Гааги добровiльно поїхав один iз звинувачених, вiдставний генерал Павло Стругар, який командував югославськими силами й чорногорськими добровольцями пiд час наступу на Дубровник. Вiн заявив, що не почуває себе винним. Генерал хворий на нирки й до початку процесу ймовiрно перебуватиме в лiкарнi. Окремi оглядачi з цього приводу зазначають, що влада у Подгорицi жертвувала хвору людину, щоби довести про свою готовнiсть спiвпрацювати з Трибуналом. Нiдерландське посольство у недiлю вiдмовилося надати вiзу лiдеровi сербських ультранацiоналiстiв Шешелю, iм’я якого ймовiрно також знаходиться на списку звинувачених. Зухвалий самозванний воєвода заявляв про намiр поїхати до Гаги й довести, що Трибунал – полiтичне знаряддя ворогiв сербського народу.

В програмi вiзиту панi Дель Понте не заплановано її зустрiч з Воїславом Коштунiцею. Вони, здається, бiльше не мають про що розмовляти, оскiльки президент Югославiї вперто наполягає на формальностi. На його думку, нiкого не можна видати поки не буде ухвалено закон. А закон, чомусь, так i не ухвалюють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG