Доступність посилання

ТОП новини

22 жовтня чеський міністр закордонних справ Ян Каван з державним візитом в Україні


22 жовтня чеський міністр закордонних справ Ян Каван з державним візитом в Україні

Прага, 19 жовтня 2001 - За офіційними даними, сьогодні в Чеській республіці працює близько 20 тисяч громадян України. За неофіційними даними, цю цифру можна потроїти, за окремими джерелами – навіть помножити на чотири. Переважна більшість зайнята в будівельній індустрії. Причому як некваліфікована робоча сила. Більшість українських громадян працює в Чехії нелегально. По суті, саме заробітчанство «на чорно» становить найбільшу проблему для обох сторін. З одного боку сотні незахищених медичним чи соціальним страхуванням українських робітників. З іншого – значна злочинність в українському середовищі на чеських теренах. З усього видно, що нездолав цієї проблеми і ухвалений кілька років тому Україною і Чеською республікою Договір про взаємне працевлаштування. Запроваджений минулого року Прагою візовий режим для українських громадян зменшив, за чеською статистикою, на третину злочинність українців. Але відбулось і інше – сповільнився, а в окремих сферах завмер цілком обмін молодими фахівцями, студентами, науковцями, працівниками культури. Та насамперед, на сполох вдарили представники малого і середнього бізнесу. На цей факт вказав також кілька місяців тому президент чеської торговельної палати Зденєк Сомр.

Про потребу мати з Україною активні й стабільні торговельні стосунки говоритиме в Києві чеський міністр закордонних справ Ян Каван. На моє запитання про те, якою є головна мета нинішньої поїздки чеського міністра в Україну директор департаменту інформації чеського міністерства закордонних справ Карел Борувка зазначив:

Міністр Ян Каван у Києві вестиме переговори не тільки з паном Зленком, але й українським президентом Леонідом Кучмою, з українським прем’єром та головою Верховної Ради України. Головна мета візиту з чеської сторони – домогтися поглиблення торговельно-економічних відносин з Україною. Зрозуміло також, що ми торкнемося і актуальних подій у світі. Зокрема, створення міжнародної коаліції в боротьбі з тероризмом. В наших інтересах також вирішення проблем з минулого. Маю на думці борги України Чеській республіці. Передусім, йдеться про газопровід Ямбург. Тобто серед найголовніших тем візиту – торговельно- економічна проблематика.

Оксана Пеленська

На закінчення додам, що Ян Каван місяць тому в розмові для радіо Свобода зазначив: «Ми хочемо, щоб Україна прямувала до Європи, і це її прямування до європейських і трансатлантичних структур Чехія готова підтримувати». Останній візит міністра закордонних справ ЧР до Києва відбувся 1995 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG