Доступність посилання

ТОП новини

Біологічний терор в США має продовження


Біологічний терор в США має продовження

Прага, 23 жовтня 2001 – Особливо небезпечною професією у ці дні в США стала праця поштаря. Бо цей шлях став засобом біологічних атак терористів. Всього за останній місяць в Сполучених Штатах зареєстровано біля 40 випадків контактів людей зі спорами смертельної хвороби сибірки, що її називають тут антраксом. Більша частина із згаданих громадян - це працівники Конґресу у Вашінґтоні.

У понеділок світова телемережа Сі-Ен-Ен повідомила про другий випадок захворювання сибіркою у столиці США. Особливо небезпечною формою цього недугу – легеневою – захворів працівник центрального поштового відділу у Вашінґтоні. Як інформують, хворий перед цим обслуговував приміщення Конґресу. Напередодні два службовці цієї пошти померли, а про причини до останнього часу не повідомлялося. У ці дні майже 2,5 мільйона поштових працівників змушені проходити спеціальне обстеження лікарів.

В останні вихідні спори сибірки знайдено у поштовій кімнаті офісу палати представників імені Форда, котрий входить до комплексу Капітолію. Звідси пошта надходить до Конґресу, тому в останні дні відбувається інтенсивна санітарна обробка всіх приміщень Капітолію.

Географія поштового біотерору в США стала ширшою. Надходять повідомлення про конверти з бактеріями сибірки на Багамах, зокрема в поштовому відділенні столиці островів – Насау. Разом з тим офіційний представник американського центру боротьби з хворобами Ніколь Коффін заявила у понеділок, що в Сполучених Штатах «немає загальнонаціонального спалаху сибірки».

Але все ж таки населення країни проявляє підвищену занепокоєність у зв’язку з випадками захворювання цим небезпечним недугом. У багатьох регіонах США навіть розповсюджують «самодіяльні» поради щодо запобігання цієї хвороби. Зокрема, через електронну пошту розсилають інструкції з обробки листів і всієї кореспонденції в побутових мікрохвильових пічках. Хоча експерти вважають, що такий спосіб опромінення навряд чи призведе до знищення бактерій сибірки. Лікарі настирливо рекомендують людям при перших підозрілих проявах хвороби негайно звертатися до медичних і правоохоронних служб.

Другим ліком визнано спеціальний антибіотик. Це вже реальна зброя супроти недуги. Як свідчать опитування, приблизно 23 відсотки американців готові брати антибіотики з профілактичною метою. Американська філія німецького фармацевтичного гіганту «Байєр» терміново збільшує виготовлення антибіотичного препарату «ципрофлоксацину», котрий вважається найбільш еффективним ліком від сибірки. За офіційними даними, повний курс лікування «Ципрофлоксацином» мусить тривати 60 днів. Його вартість для однієї особи перевищує 600 доларів і кожна таблетка такого антибіотику в США коштує 5 доларів. Заводи фірми «Байєр» перейшли нині на цілодобовий ритм виробництва з метою триразового збільшення випуску згаданих ліків.

У зв’язку з поширенням використання злочинцями поштових шляхів длля розповсюдження листів зі спорами сибірки, уряд США розглядає можливість радіактивного способу обробки кореспонденцій у поштових сортувальних центрах для знищення бактерій цієї хвороби. Про це сьогодні йдеться у обширному матеріалі американського часопису «Вашінґтон Пост»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG