Доступність посилання

ТОП новини

Найбiльшою проблемою нинiшньої Югославiї, як i колишньої, є суперечки мiж бєлградськими централiстами i прихильниками регiональних автономiй


Найбiльшою проблемою нинiшньої Югославiї, як i колишньої, є суперечки мiж бєлградськими централiстами i прихильниками регiональних автономiй

Бєлград, 25 жовтня – Югославський парламент ранiше цього року вiдклав перепис населення, оскiльки навiть експерти не дiйшли згоди щодо основного: де й кого переписувати. Югославiя складається з Сербiї й Чорногорiї. У складi Сербiї є автономнi краї Воєводина й Косово. Чорногорiя не визнає Югославiю. Косово фактично вiдокремлене вiд Сербiї. Отож, Югославiї залишилася лише Сербiя. Про це мабуть найкраще свiдчить Палац Федерацiї, в якому знаходяться примiщення союзної адмiнiстрацiї: будинок напiвпорожнiй, бо там майже немає кому й нащо ходити.

Ранiше багато хто вважав, що основною перешкодою врегулюванню стосункiв мiж Сербiєю й Чорногорiєю й Слободан Мiлошевич. Минув уже рiк як його усунено вiд влади, а стосунки так i не покращали. Президент Воїслав Коштунiца кiлька разiв кликав чорногорських керiвникiв на дiалог. Вони виявляли готовнiсть розмовляти лише з представниками Сербiї оскiльки Югославiя, на їхню думку, фiкцiя Коштунiци й великосербiв. Новий раунд переговорiв мав би вiдбутися у п’ятницю. Чорногорська преса пише, що до Бєлграда ймовiрно прибуде лише прем’єр-мiнiстр Филип Вуянович, щоби коротко нагадати про основну позицiю Подгорици: Югославiю можна зберегти лише як спiлку незалежних держав.

Щодо Косова, Бєлград ще мрiє про повернення провiнцiї пiд свою владу. У четвер до югославської столицi прибув з дводенним вiзитом Ганс Гекеруп, спецiальний представник генерального секретаря ООН у Косовi. Вiн виявив готовнiсть обговорити з домашнiми сербську декларацiю про Косово, яку ухвалено на цьому тижнi. Проте, Гекеруп зазначив, що мiжнародне спiвтовариство обумовляє спiвробiтництво чiтким визнанням Бєлграда, що єдиною владою в краю є тимчасова адмiнiстрацiя ООН та мiсцевi органи, якi буде обрано наступного мiсяця. Iншими словами, вiн попереджає, щоби Бєлград не дозволив сербам обирати паралельнi органи.

Щодо Воєводини, суд в Новому Саду, який пiдпорядкований Бєлградовi, порушив карну справу проти голови крайового парламенту Ненада Чанка. Як повiдомлялося ранiше, Чанак два тижнi тому проголосив вiдокремлення крайового радiо-телебачення вiд бєлградського. Якщо його за це будуть судити, прихильникам автономiї це буде найкращий доказ, що з Бєлградом не можна розмовляти по-людськи.

Громадскiсть перестала хвилюватися полiтичними сварками. Її бiльше цiкавлять листи з бiлим порошком та фальшивi тривоги через нiбито пiдкладенi бомби. На адреси громадян та урядовцiв досi надiйшло понад 150 листiв. Усi зберiгаються в карантинi у Вiйськово-медичнiй академiї, осiльки немає засобiв для лабораторних дослiджень їхнього змiсту. Щодо бомб, в середу в чотирьох бєлградських школах припинено навчання пiсля анонiмних телефонних попереджень. Полiцейська перевiрка в кожному випадку триває кiлька годин. Дiти тим часом розважаються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG