Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США про палестино-ізраїльский конфлікт


Держсекретар США про палестино-ізраїльский конфлікт

Прага, 25 жовтня 2001 – Увечері в середу Державний секретар США Колін Пауел виступив у середу ввечері із заявою у перебігу слухань в комітеті з міжнародних зв’язків Палати представників Конгресу США, в якій дав оцінку, насамперед, ситуації на Близькому Сході, а також зупинився на перебігу антитерористичної операції.

Керівник закордоного відомства США Колін Пауел напередодні закликав Ізраїль вивести війська із підконтрольних Палестинській автономії територій, бо ескалація насильства в регоні, на його думку, веде лише до подальшого ускладнення процесу примирення. Державний секретар США вважає, що введення ізраїльських військ на територію палестинських населенних пунктів лише призвело до нового етапу протистояння, яке завдає серйозної шкоди мирному врегулюванню. Дослівно це звучить так:

«Я вважаю що Ясір Арафат мусить докласти всіх зусиль для арешту винуватців, які взяли на себе відповідальність, і тим самим знизити насилля до нуля або ж до можливого найнижчого рівня. І я вважаю, що ізраїльський уряд у той же час мусить негайно вивести свої сили із зайнятих населених пунктів, бо такі дії лише посилюють протистояння з кожним новим днем»

Разом з тим Колін Пауел підкреслив, що Ізраїль, як демократична держава, має право захищатися методами, які вважає за потрібне при відповідних обставинах. Однак додав, що не схвалює політику цілеспрямованої ліквідації терористів. Він підтвердив сенаторам, що триває робота над пакетом пропозицій з урегулювання конфлікту між Ізраїлем та палестинцями і наглосив, що «новий проект можливої угоди виглядатиме не настільки очевидним, як про це повідомляють засоби інформації». Додамо, що керівник зовнішньополітичного відомства США мусить встигнути підготувати пропозиції адмінстрації Джорджа Буша з урегулювання на Близькому Сході на спеціальну сесію генеральної Асамблеї ООН, котра відбудеться наступного місяця в Нью-Йорку.

Колін Пауел також підкреслив, що розходження з Ізраїлем абсолютно не порушують єдності антитерористичної коаліції і нагадав, що Організація Ісламська Конференція, яка репрезентує 56 ісламських держав, два тижні тому також засудила терористичні акції від 11 вересня. Не забув Державний секретар США і про особливий перелік країн, що спонсорують тероризм. Він наголосив, назвавши Сірію, Іран та деякі інші країни, що їм не варто очікувати якихось поблажок від США, лише тому, що вони заявили про анти-«талібську» позицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG