Доступність посилання

ТОП новини

Курултай як особливий елемент демократичного устрою України


Курултай як особливий елемент демократичного устрою України

Симферополь, 26 жовтня 2001 - Цього тижня лідери Меджлісу кримськотатарського народу підвели підсумки виборів делегатів загальнонаціонального з’їзду кримських татар – Курултаю і назвали дату його проведення. Він відбудеться у Симферополі у першій половині листопада. Кримські татари називають Курултай і Меджліс системою національної самоорганізації і самоврядування і хочуть інтегрувати її в правове поле та політичний устрій України.

Спочатку – трохи історії. Перший Курултай було скликано в далекому 1917 році, однак майже всіх його делегатів, у тому числі – тодішнього лідера кримськотатарського народу Нумана Челебі-Джихана знищили більшовики. Вдруге Курултай відродився у не менш буремному 1991 році. За два місяці до розпаду Союзу загальнонаціональний з’їзд кримських татар зібрався в Симферополі. Відтоді Меджліс – представницький орган кримськотатарського народу, обраний на Курултаї, вже 10 років очолює відомий дисидент та антикомуніст Мустафа Джемілєв.

Як і на початку 90-х, так і зараз кримська влада не толерує Курултай і Меджліс. У 1992 році Верховна Рада Криму звинуватила національний з’їзд кримських татар у спробах сформувати паралельні органи влади і визнала їх незаконними структурами. Сьогодні спікер кримського парламенту Леонід Грач називає Меджліс екстремістською і націонал-радикальною організацією і відмовляєть навіть розмовляти з його лідерами.

Зате офіційний Київ проводить стосовно Меджлісу і Курултаю іншу лінію. У 1999 році Президент України Леонід Кучма створив Раду представників кримськотатарського народу, до складу якої ввів усіх членів Меджлісу на чолі з Мустафою Джемілєвим. З того часу між президентом та його адміністрацією з одного боку і лідерами кримськотатарського народу ведеться постійний політичний діалог, який, втім, до якихось серйозних зрушень у розв’язанні проблем репатріантів поки що не призвів.

Як каже член Меджлісу Надир Бекиров, кримські татари називають Курултай і Меджліс системою національної самоорганізації і самоврядування і хочуть інтегрувати її в правове поле та політичний устрій України:

У 4-му Курултаї, який розпочнеться 9 листопада, братиме участь 250 делегатів, обраних за змішаною двоступінчатою системою. Національний з’їзд обере Меджліс у кількості 33-х осіб, і цей орган протягом 5-х років представлятиме політичні, економічні, культурно-освітні інтереси кримських татар у їхніх стосунках з владними структурами всіх рівнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG