Доступність посилання

ТОП новини

ООН про тероризм і порушення прав людини


ООН про тероризм і порушення прав людини

Прага, 1 листопада 2001 – У середу в ООН оприлюднено щорічний звіт Верховного комісара ООН з питань прав людини, підготований для Генеральної асамблеї ООН. Цей документ закликає уряди країн – членів ООН не використовувати загрози тероризму для порушень або обмежень прав людини. Звіт закликає також надати необхідну допомогу цивільному населенню Афганістану.

Усі країни повинні об’єднатися у зусиллях проти тероризму, однак, ця акція не повинна служити претекстом для порушення прав громадян, підкреслює у своєму щорічному звіті Верховний коомісар ООН з питань прав людини Мері Робінсон. В обличчі кризи, яка постала після терористичних актів у США 11 вересня, ми повинні керуватися справедливістю і законністю. Щоб якнайліпше віддати належне жертвам терору, родинам і близьким цих жертв, за словами Мері Робінсон, потрібно запевнити, щоб була реалізована справедливість, а не помста. Автор щорічного звіту не наголошує на відплатній воєнній акції США в Афганістані, проте оглядачі пов’язують нинішній щорічний звіт саме з цією акцією і з недавнім затриманням у США тисячі осіб у рамках слідства у справі терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні. Правозахисні організації висловлюють з цього приводу побоювання, що правоохоронні органи для полегшення власної праці можуть намагатися обмежити особисті права громадян.

Звіт Верховного комісара ООН з питань прав людини закликає законодавчі органи країн-членів ООН взяти до уваги особисті свободи громадян під час ухвалення нових законів у справі боротьби з тероризмом, зокрема у справі контролю над фінансами терористів або затримання запідозрених осіб. Найсерйознішим заданням для урядів, мовиться у звіті, буде баланс між заходами безпеки і правами людини. У звіті порушено також становище цивільного населення в Афганістані, де, за словами цього документа, мільйони людей опинилися перед обличчям голоду і без даху над головою вже до воєнної акції в Афганістані, мовиться у звіті. Тому світ, вражений жахливими терористичними актами, нині повинен вжити заходів, щоб захистити афганське цивільне населення, яке страждає від голоду, розправ з боку режиму і примусового призову до війська неповнолітніх, гине від мін, а також бомбардувань, особливо в міських районах. Як мовиться у звіті, відповідні структури ООН тепер опрацьовують рекомендації у справі дотримання прав людини, а також з інших ділянок, пов’язаних із боротьбою проти тероризму.

У нинішньому щорічному звіті про становище прав людини у світі мовиться також, що протягом останнього року, тобто від минулого листопада унаслідок численних триваючих конфліктів у різних країнах світу, в тому числі унаслідок воєнної акції в Афганістані стверджено поширення систематичних порушень прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG