Доступність посилання

ТОП новини

Марчук і Рушайло в Криму знайшли причини загибелі російського пасажирського літака Ту-154


Марчук і Рушайло в Криму знайшли причини загибелі російського пасажирського літака Ту-154

Симферополь, 1 листопада 2001 - Сьогодні в Криму – на російському військовому полігоні “Опук”, що неподалік Феодосії, розпочали роботу українська і російська комісії з розслідування причин та обставин загибелі пасажирського літака Ту-154, який вибухнув 4 жовтня над Чорним морем. Комісії очолюють секретар Ради безпеки та оборони України Євген Марчук і його російський колега Владімір Рушайло.

Ще до початку слідчого експерименту Євген Марчук зробив гучну заяву, якою, практично повністю визнав вину України за збитий літак. Прибувши на військовий аеродом у селищі Кіровське в Криму, пан Марчук визнав, що українська і російська комісії з розслідування причин та обставин загибелі літака Ту-154 зараз розглядають лише одну версію загибелі літака – враження його ракетою С-200, випущеною під час військових навчань частин Протиповітряної оборони України. За його словами, тепер слід розібратися, чому це сталося.

Українська і російська комісії зранку в четвер прибули на полігон Чорноморського Флоту Росії «Опук» неподалік Феодосії, де весь день проходило так зване моделювання ситуації, яка 4 жовтня призвела до загибелі російського пасажирського літака. В перебігу слідчого експерименту за порушеною кримінальною справою про авіакатастрофу, за офіційною інформацією, були задіяні аналогічний літак Ту-154, система Протиповітряної оборони України, зокрема штатний зенітно-ракетний комплекс С-200 та учбова електронна ракета і мішень, якою був військовий літак Міг-29. За неофіційними даними, об’єктом експерименту був рейсовий літак, який саме в цей час пролітав над заданим районом Чорного моря з Тель-Авіва до Новосибірська. Цього разу пусків ракет не було, тож Ту-154 нічого не загрожувало.

Попередній результат експерименту, проведеного в Криму на полігоні “Опук”, того ж дня ввечері оголосив, Євген Марчук. За його словами, найімовірніше, що причиною влучення ракети в авіалайнер став технічний збій – фактор віддзеркалення радіо-сигналу від морської поверхні, що привело до зриву супроводу ракети С-200, яка повинна була вразити навчальну мішень. Євген Марчук заявив, що українська міжвідомча комісія з розслідування причин катастрофи російського літака Ту-154 над Чорним морем вже установила, що загибель авіалайнера відбулася через ненавмисне влучення у нього ракетою військ ППО України в перебігу навчань.

За даними з російських військових джерел у Севастополі, експеримент проходив за наполяганням української сторони і росіяни не палали бажанням у ньому брати участь. Командування Чорноморського флоту Росії, якому належить полігон “Опук” підозрювало, що українці спробують перекласти частину вини за збитий літак на Протиповітряні сили російського флоту, які теж технічно супроводжували перебіг навчань ППО України. Джерела ж в українських частинах Протиповітряної оборони переконані, що приїзд Євгена Марчука до Криму пов’язаний з єдиною метою – знайти “стрілочників”, тобто, безпосередніх винуватців ураження українською ракетою російського літака. Водночас, пан Марчук заявив, що у кінцевому результаті ставилося завдання не тільки розібратися з діями бойового розрахунку, особливостями функціонування техніки, але й виробити обгрунтовані рекомендації із запобігання аналогічній ситуації у майбутньому.

Від час проведення експерименту на полігоні були присутні представники російської державної комісії на чолі із секретарем Ради безпеки Росії Владіміром Рушайло. Останній заявив, що на попередньому етапі можна говорити про “трагічний збіг обставин з технічних причин”. Росіяни детально не коментували заяв Євгена Марчука, посилаючись на те, що офіційно підсумкові документи за результатами роботи обох комісій буде підписано в п’ятницю, тоді ж відбудеться прес-конференція їхніх керівників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG