Доступність посилання

ТОП новини

Воєнна акція в Афганістані


Воєнна акція в Афганістані

Прага, 2 жовтня 2001 – Американська авіація продовжує бомбардувати позиції талібів в Афганістані, зосередивши головні зусилля на долині Шомалі на північ від Кабула, звідки загони опозиційного Північного альянсу мають намір найближчими днями розпочати наступ на афганську столицю. Вашінгтон має також намір збільшити кількість американських військовослужбовців в Афганістані, а також збільшити призов резервістів у США у рамках нинішньої антитерористичної акції.

Протягом останніх трьох днів включно із сьогоднішнім американська авіація бомбардувала позиції талібів у районі військової бази Баграм неподалік від Кабула, яка вже перебуває під контролем сил Північного альянсу. Звідси війська Північного альянсу мають намір розпочати наступ на Кабул, можливо, навіть цього уікенду. На прохання командирів альянсу тяжкі бомбардувальники Б-52, як повідомляють журналісти, проводять так зване килимне бомбардування позицій талібів, щоб підготувати грунт для наступу на афганську столицю. Міністр оборони США РАмсфельд повідомив також про намір Вашінгтона збільшити кількість наземних американських сил в Афганістані, головно для збирання даних про військові бази і табори талібів і координації повітряних ударів. Згідно з неофіційними даними, тепер в Афганістані перебуває приблизно сто американських спеціально тренованих військовослужбовців. Тисяча інших розташована на узбецькій військовій базі неподалік від афганського кордону. Прикінцевою метою цієї акції, як заявляє військове командування, повинно стати усунення від влади талібів і сформування нового афганського уряду на широкій етнічній і релігійній основі, який покінчить підтримку міжнародного тероризму і остаточно ліквідує терористичну мережу Бін Лядена.

Хоча воєнній акції поки що не видно кінця, інтенсивні зусилля сформувати наступний афганський уряду вже тривають. Спеціальний представник ООН в Афганістані сьогодні провів переговори з іранськими керівниками у справі нового афганського уряду, який мав би прийти після зміщення талібану і який мали би підтримати всі сусідні з Афганістаном країни. У четвер посланник ООН мав кілька зустрічей із представниками пакистанського керівництва, опозиції і з іноземними дипломатами в Ісламабаді. ООН взяла на себе обов’язок не лише сформувати наступний уряд Афганістану, а й координувати відбудову афганської економіки та інфраструктури після приходу нового уряду. Тим часом, з огляду на триваючий опір з боку сил талібану пернтагон не має наміру припиняти ракетних і повітряних бомбардувань позицій талібів аж до їхньої поразки. Радник президента США з питань національної безпеки Кондолеза Райс у четвер оголосила про те, що воєнна акція триватиме і під час одномісячних мусульманських свят рамадан, які почну

ться 17 листопада. У рамках воєнної акції в Афганістані Сполучені Штати й інші члени коаліції надаватимуть інтенсивну підтримку афганській опозиції, особливо Північному альянсові в боротьбі проти режиму талібан. Згідно з останніми повідомленнями, виступи проти талібану частішають і серед пуштунських племен, зокрема на півдні Афганістану. Один із відомих племінних старійшин Хамід Казарі, який виступає на підтримку колишнього короля Заїра Шаха, заявив, що він взяв під свій контроль частину території на півдні країни. Таліби тим часом захопили 25 прихильників Казарі, погрожуючи стратити їх, якщо племінний лідер не припинить опору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG