Доступність посилання

ТОП новини

Про підсумки роботи комісій, що розслідують загибель російського літака


Про підсумки роботи комісій, що розслідують загибель російського літака

Симферополь, 2 листопада 2001 - У п’ятницю в Криму закінчили дводенну роботу українська і російська комісії з розслідування причин та обставин загибелі 4 жовтня російського пасажирського літака Ту-154. Їхні керівники – Євген Марчук і Владімір Рушайло на прес-конференції в кримському селищі Партеніт не оприлюднили підсумків ні останнього спільного засідання комісій, ні натурного експерименту, проведеного в четвер на полігоні “Опук”. Водночас вони повідомили, що під час кримської зустрічі сторони зосередилися на проблемі удосконалення безпеки полігонів та інфраструктури, яка використовується військовими обох країн для проведення в Криму навчань, і домовилися про створення спеціальної спільної робочої групи, яка займатиметься цією проблемою.

На прес-конференції, яку в п’ятницю в кримському селищі Партеніт провели керівники української міжвідомчої і російської державної комісій Євген Марчук і Владімір Рушайло, журналісти не почули нічого нового про причини та обставини загибелі російського пасажирського літака 4 жовтня. Як заявив Євген Марчук, робота української комісії продовжується, хоча їй “на 99,9%” відомі причини авіакатастрофи: (8) “За висновками технічної комісії, які ми сьогодні почули, а їх зроблено на підставі розрахунків балістики, матеріалів, які підняті з поверхні моря, проведеного макетного моделювання, об'ємного моделювання, інших розрахунків – математичних і фізичних, - все вказує, і контраргументів в української сторони немає, що це була саме та ракета – випущена в той момент з полігону Опук, - сказав Євген Марчук.

Водночас, глава російської комісії Владімір Рушайло ще раз наголосив, що, хоча полігон, з якого здійснювалися пуски ракет, є російським, за безпеку навчань відповідали українці: (9) “Відповідальність за завдання шкоди , яка може виникнути в результаті навчань, несе сторона, котра організовує ці навчання. Це питання нами вже вивчене й українська делегація з ним погодилася, - заявив пан Рушайло.

Про безпеку під час військових навчань в Партеніті говорилося багато. Зокрем, Євген Марчук заявив, що тема безпеки полігонів та військової інфраструктури в Криму – є якісно новою і важливою проблемою, яка сьогодні розглядалася українською і російською комісіями. Євген Марчук: (3) “Ми вийшли на необхідність створення спеціальної робочої групи, яка б з позицій безпеки, міжнародного права, екології, економіки, сумного досвіду трагедії 4 жовтня та достатньо багатої світової практики подібних трагедій, - розробила б і запропонувала керівництву України і Росії комплекс відповідних заходів з недопущення подібних катастроф. За словами пана Марчука, за дорученням Президента України, аналогічна робота буде проведена на всіх без вийнятку комплексах, які використовуються на території України.

Однак, поза увагою і журналістів, і пана Марчука залишилося ще одне питання – чому українські військові використовували російський полігон Опук, якщо поряд у кількох кілометрах розташований аналогічний український – на мисі Чауда. До того ж якраз після трагедії в Броварах тодішній міністр оборони Олександр Кузьмук заявив, що відтепер ракети запускатимуться лише з Чауди. Схоже, українські військові комусь мали продемонструвати тісну співпрацю з росіянами, які свої навчання провели напередодні.

Навряд чи це питання поставить Євгену Марчука Президент України Леонід Кучма, який у суботу прийматиме доповідь обох керівників комісій про підсумки їхньої роботи. Ну а технічні результати розслідування буде передано до Міжнародної організації з використання повітряного простору ІКАО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG