Доступність посилання

ТОП новини

Розкол в проросійському русі Криму


Розкол в проросійському русі Криму

Симферополь, 5 жовтня 2001 - У Симферополі створено “Російський блок Криму” та не один, а одразу два.

У понеділок практично одночасно повідомлено про створення двох різних виборчих об’єднань під однією назвою “Російський блок”. Таким чином було оформлено розкол серед проросійських організацій півострова, які тепер ділитимуть не тільки так звану “російську ідею”, але й назву виборчого блоку.

Як стало відомо, кримські відділення партій “Російсько-Український Союз” і “За Русь єдину” за участі “Російської общини Криму” та “Російського руху Криму” (РДК) підписали протокол про створення передвиборчого об’єднання “Російський блок”. На виборах до Верховної Ради України члени блоку підтримуватимуть “Російський рух України” Олександра Свистунова, а на місцевих і регіональних виборах блок йтиме самостійно, координуючи свої дії з місцевими комуністами, оскільки досі лідери цього блоку – Володимир Терехов, Сергій Цеков, Олег Родивілов та Олександр Черноморов мали певні політичні контакти з кримським спікером, комуністом Леонідом Грачем.

А от “Російський блок Криму”, до якого увійшли кримські відділення Слов’янської партії та Партії слов’янської єдності України, а також “Конгрес російських общин Криму”, з комуністами не контактує принципово і стоїть на відверто антикомуністичних засадах. Як повідомив його координатор Сергій Шувайников, цей блок піде на вибори українського і кримського парламентів з метою створення в Криму російської культурно-національної автономії, приєднання України до Союзу Росії і Білорусії та надання російській мові державного статусу. Зараз “Російський блок Криму” висунув вимогу створення при Раді міністрів дорадчого органу – Ради представників російського народу в Криму. У зверненні до Президента України Леоніда Кучми, поширеному у понеділок, “Російський блок Криму” висловився категорично проти запровадження в Криму квот до місцевого парламенту для раніше депортованих народів, зокрема, кримським татарам, заявивши, що у такому випадку блок вимагатиме квот для росіян. Втім, з таких же позицій виступає і “Російський блок-2” на чолі з Володимиром Тереховим. Але обидва виборчі об’єднання поки що на контакти один з одним не йдуть. І, як прогнозують місцеві спостерігачі, не підуть, доки єдність проросійських сил в Криму не профінансують деякі московські фонди, що активно діють на території півострова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG