Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарна акція в Афганістані


Гуманітарна акція в Афганістані

Прага, 6 листопада 2001 – Американські транспортні літаки продовжують скидати в Афганістані пакети з харчами для голодуючого населення. Тим часом режим талібан звернувся до Організації Об’єднаних Націй з вимогою розширити надання гуманітарної допомоги населенню безпосередньо на території Афганістану, водночас звинувативши ООН в переслідуванні політичних цілей у своїй гуманітарній діяльності.

Слід сказати, що афганське населення голодувало і масово залишало країну і до воєнної акції США. Від початку воєнної акції американські транспортні літаки скинули над територією Афганістану понад мільйон двісті тисяч пакетів із харчами. Лише протягом останньої доби скинено 34 тисячі таких пакетів. Порівняно регулярну гуманітарну допомогу отримують афганські біженці на території Пакистану і в таборах на території Афганістану уздовж нині закритих кордонів з Пакистаном і на півночі країни.

Раніше ООН, як і інші міжнародні гуманітарні організації, мала в Кабулі своє представництво і склади із продовольсьтвом. Останніми місяцями, особливо після арештів восьми працівників гуманітарної організації «Шелтер нау» за звинуваченням у поширені християнства, режим талібан розпочав переслідування працівників інших гуманітарних організацій, в тому числі ООН. Багато з них були тяжко побиті.

Талібан захоплював сотні тонн харчів зі складів ООН для своїх потреб, розкрадалися автомобілі та інше майно гуманітарних служб. Більшість гуманітарних працівників втекли з Афганістану. Після численних провокацій з боку талібану й організації Аль-Кайда і остаточно після терористичних актів у США 11 вересня ООН відкликала решту своїх працівників.

Нині у своєму зверненні до ООН режим талібан пише про гуманітарну катастрофу, перед якою опинилися 25 мільйонів афганців напередодні зими унаслідок бомбардувань, закриття Пакистаном кордонів для біженців і у зв’язку із припиненням надання гуманітарної допомоги з боку ООН. Представниця ООН Стефані Бенкер відкинула ці звинувачення, знову заявивши, що гуманітарні працівники ООН не повернуться до Афганістану для дальшої праці, поки талібан не дасть гарантій їхньої цілковитої безпеки. Таких гарантій талібан не дає, проте вимагає відновити надання допомоги населенню на території Афганістану. Нині всі гуманітарні агентства зосереджені головно в Пакистані й зокрема в Ісламабаді, звідки вони надсилають харчі до афганських біженських таборів. Представники цих агентств вважають, що під загрозою голоду на порозі нинішньої зими перебуває принаймні сім мільйонів афганців, для допомоги яким потрібно терміново зібрати тисячі тонн харчів, намети, покривала, зимовий одяг, ліки, устаткування для очищення води та інші предмети першої необхідності. Проблеми цих людей, як підкреслюють гуманітарні агентства, не нові. Афганці страждають від них роками. Вони є наслідком тривалої громадянської війни, правління режиму талібан і останньої засухи в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG