Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична коаліція. Близький схід


Антитерористична коаліція. Близький схід

Прага, 7 листопада 2001 – Західна преса відгукується на дискусії в бундестазі у справі участі німецьких військовослужбовців у воєнних операціях в Афганістані. Оглядачі коментують також останнє загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Учорашнє рішення канцлера Шредера надіслати до Афганістану 3900 німецьких військовослужбовців викликало жваві дискусії серед депутатів бундестаґу. Коментарор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Ґюнтер Нонемахер пише з цього приводу, що цю ідею підтримала більшість депутатів, навіть від опозиційних партій. Автор вважає, що таку реакцію з боку німецьких законодавців можна було передбачити з огляду на задекларовану солідарність зі Сполученими Штатами після терористичних актів 11 вересня і з огляду на 5-ту статтю договору союзу НАТО про те, що атака проти одного із членів оборонного союзу означає атаку проти цілого союзу. Коментатор вважає, що уряд отримає від бундестаґу дозвіл на розміщення німецьких військовослужбовців в Афганістані на один рік. При цьому, на його думку, уряд повинен регулярно інформувати законодавців про перебіг антитерористичної акції і про конкретну участь німецьких солдатів в акції, щоб в будь-який час можна було б внести зміни до рішення канцлера.

Тим часом коментатор Уільям Фаф порушує в газеті «Лос-Анджелес таймс» тему ізраїльсько-палестинського конфлікту, який, на думку автора, можна вирішити лише за допомогою міжнародної спільноти. Фаф цитує при цьому Шломо Бен-Амі -міністра закордонних справ у попередньому уряді Барака, який закликає західні уряди допомогти заступити здискредитовані і безплідні прямі переговори між ворогуючими сторонами, які не проявляють одна до однієї жодного довір’я і не мають жодних шансів досягти мирної угоди. У зв’язку з цим Фаф закликає до міжнародного втручання у близькосхідний конфлікт. Цю акцію, на думку автора, мали б очолити Сполучені Штати за участю Європейського союзу, Росії і провідних арабських країн. У цих зусиллях ізраїльтянам і палестинцям, як підкреслює автор, слід залишити лише прикіцеву формальну частину – підписання угоди. При чому таку угоду, як радить коментатор, конче потрібно підкріпити погрозами припинити політичну підтримку і фінансову допомогу будь-якій зі сторін, яка порушить умови договору. Така угода, за словами Фафа, повинна передбачати створення незалежної палестинської держави, повернення палестинських біженців і проголошення Єрусалима столицею обох держав. Автор припускає, що ці умови прийме більшість населення обох сторін конфлікту. Без вирішення цієї проблеми, закінчує автор, неможливо буде здобути перемоги в антитерористичній кампанії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG