Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з аудіо- відео-піратством


Боротьба з аудіо- відео-піратством

Київ, 9 листопада 2001 - Ухвалення Верховною Радою у першому читанні Закону “Про особливості виробництва, експорту та імпорту дисків для лазерних систем зчитування” погрожує аудіо- та відео-піратам і їхнім колегам, які виробляють і розповсюджують не ліцензовані СД і майкрософтівські програми. Адже, крім Президента і парламенту України та Конгресу США, за справу взялась Державна служба боротьби з економічною злочинністю.

Нещодавно тільки упродовж двох днів працівники цієї служби вилучили на київських ринках близько 5 тисяч музичних і майже 10 тисяч компактних дисків – електронних носіїв інформації. Начальник головного управління Держслужби по боротьбі з економічною злочинністю Віктор Литвиненко поінформував, що упродовж останніх двох років за злочини у царині порушення авторського права в Україні відкрито більше сотні кримінальних справ. І це, вочевидь, “крапля” у “морі” “піратської продукції”.

Американці, які внаслідок розквіту українського “піратства” у сфері інтелектуальної власності втрачають мільйонні прибутки, спершу заспокоїлись після цьогорічних указу Президента України і розгляду Верховною Радою нового закону. А потім збагнули, що одними ініціативами проблему не подолати. Розповідає радник Посольства США в Україні з економічних питань Кен ФЕРФАКС:

“В Україні відсутній захист інтелектуальної власності. Найчастіше співак за свій кошт орендує студію для запису нової пісні, сплачує музикантам та аранжувальникам за їхню працю, за свої гроші випускає касету або СД – а за тиждень – два на ринку бачить “піратську” касету або диск, і за ці піратські копії він не отримує ні копійки. Українські “пірати” переписують мільйони копій і продають їх на ринках як України, так і сусідніх держав”, - каже пан Ферфакс. Торкаючись законопроекту, який Верховна Рада розглядатиме у другому читанні у листопаді, американський дипломат зазначив, що цей документ відповідає тим вимогам, які висувають перед виробниками і розповсюджувачами аудіо- відео-продукції Женевська конвенція захисту інтелектуальної власності та Світова організація торгівлі.

Але і Сполучені Штати, і СОТ добре розуміють інший аспект, який відіграє не останню роль в Україні: не кожна фірма, яка розповсюджує продукцію інтелектуальної власності, здатна сплатити кілька тисяч доларів за ліцензію. Внаслідок соціальної скрути збільшення цін на касети та диски зменшить кількість покупців такої продукції. А отже, проблема захисту інтелектуальної власності в Україні навряд чи буде розв’язана тільки методом ухвалення відповідних законодавчих актів чи проведення правоохоронцями рейдів по ринках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG