Доступність посилання

ТОП новини

У Сербiї збунтувався пiдроздiл полiцiї спецiального призначення. Урядовцi заявляють, що йдеться про полiтичну акцiю


У Сербiї збунтувався пiдроздiл полiцiї спецiального призначення. Урядовцi заявляють, що йдеться про полiтичну акцiю

Бєлград, 12 листопада 2001 – 150 кiлометрiв на пiвнiч вiд Бєлграда у п’ятницю вечiр розпочалася драма. Командувачi пiдроздiлу спецiальної полiцiї скликали конференцiю для преси на базi неподалiк мiстечка Кула на якiй оголошено повну бойову готовнiсть. Журналiстам зачитано звернення до громадскостi, без права ставити запитання. У зверненнi мовиться, що пiдроздiл бiльше не братиме участi в ув’язненнi осiб, яких розшукує Гаазький трибунал й висунено вимогу, щоби подав у вiдставку мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович.

У суботу члени пiдроздiлу упродовж кiлькох годин блокували магiстральний шлях вiд Бєлграда до угорського кордону. Недiля пройшла спокiйно. Прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич вiдразу пiсля повернення з тижневого вiзиту до Сполучених Штатiв поїхав на базу спецполiцiї. Вiн попередив, що усi незадоволенi мають право покинути службу, але що полiцiї не буде дозволено втручатися в полiтичнi справи.

В понедiлок вздовж шляху у пiвнiчних передмiстях столицi також розташовано вiддiли спецполiцiї. Не надходило повiдомлень, що збунтованi вiддiли мають намiр рушити до столицi.

У складi сербської Служби безпеки є три елiтнi угруповання: Спецiальний антитерористичний вiддiл, Бригада швидкого реагування та уже згаданi Пiдроздiли для спецiальних операцiй. Саме останнi рiк тому, вiдмовившися застосувати силу проти демонстрантiв, вiдiграли значну роль у скиненi екс-президента Слободана Мiлошевича. Йдеться про так званi “червонi берети”, якi брали участь в операцiях у Хорватiї та Боснiї й Герцеговинi. Чимало з них тодi було у складi парамiлiтарних загонiв, якими командував горезвiсний Аркан. Бєлградьска преса пише, що серед членiв пiдроздiлу ймовiрно є й такi, що їх розшукує Газький трибунал. Зрештою, бiйцями пiдроздiлу своєчасно були й брати Банович, серби з Боснiї, яких в минулу п’ятницю заарештовано у Сербiї й вiдразу видано до Гааги.

Урядовцi заявляють, що йдеться про полiтичний бунт й нагадують, що спецполiцiя в часи Мiлошевича беззастережно виконувала усi накази й не виступала з полiтичними вимогами. Окремi оглядачi припускають, що частини збунтованого пiдроздiлу брали участь в численних лiквiдацiях у Бєлградi. Iншi зазначають, що за протестом посередньо стоїть глава держави Воїслав Коштунiца, який вiдверто виступає проти Гаазького трибуналу.

Досi невiдомо чи збунтований пiдроздiл планує покинути базу й розпочати ширшу акцiю. Ситуацiя напружена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG