Доступність посилання

ТОП новини

Світова Організація Торгівлі приймає Китай і Тайвань


Світова Організація Торгівлі приймає Китай і Тайвань

Прага, 12 листопада ― Китай і Тайвань підписали угоди про вступ до Світової Організації Торгівлі. Протягом п’тнадцяти років Китай намагався домогтися свого членства у цьому міжнародному торгівельному клубі, і лише минулої неділі йому вдалося це зробити. Очікується, що вступ Китаю до СОТ прискорить ринкові перетворення у цій країні. Тайвань, підписав вступні угоди у понеділок, на другий день, після свого великого реґіонального суперника. Оглядачі вважають, що це було чимале досягнення для Тайваню, чиї складні стосунки з Китаєм перешкоджають вступу Тайваню до більшості міжнародних організацій.

Ставши членом Світової Організації Торгівлі, Китай зможе брати участь у виробленні світових торгівльних правил, і ця інституція тепер захистить його від багатьох торговельних санкцій, які різні країни накладали на китайську продукцію. Так, Сполучені Штати, які раніше переглядали свою торгівлю з Китаєм кожного року і ставили її у залежність від дотримання прав людини у цій країні, тепер матимуть постійні торговельні стосунки з Китаєм.

У свою чергу, Китай обіцяє відкрити свій величезний ринок для іноземної продукції. Після вступу до СОТ, який офіційно відбудеться через тридцять днів, Китай пообіцяв зменшити свої ввізні тарифи із 21 до 8% у середньому. Він також скоротить субсидії сільському господарству та державним підприємствам, і відмовиться від своїє попередньої практики, коли влада могла диктувати закордонним інвесторам, куди вони мають вкладати свої гроші, і як їм продавати свої товари та послуги. В очікуванні вступу Китаю до СОТ, іноземні інвестори вклали в економіку цієї країни 45 мільярдів доларів лише протягом минулого року. Деякі оглядачі вважають, що лібералізація внутрішнього ринку в Китаї також посприятиме демократизації та збільшенню відкритості у суспільстві.

На другий день після Китаю, країни-члени СОТ одностайно проголосували і за вступ Тайваню до орагнізації, що зараз нараховує 143 члени. Тайвань, острівна держава, яку Китай вважає своєю провінцією і не визнає її незалежності, намагався домогтися членства у СОТ протягом 12 років, але його членство затягували переговори Китаю зі СОТ. Китай наполягав на тому, що якщо він не може блокувати вступ Тайваню до організації, він хоча б має стати членом СОТ раніше Тайваню.

Китайське крівництво у понеділок привітало рішення країн СОТ про надання членства в організації самому Китаю майже одночасно з Тайванем. У заяві керівництва Китаю мовиться, що вступ до СОТ піде на користь обом сторонам. Тайванські бізнесмени передбачають, що членство у СОТ Китаю і Тайваню збільшить потік інвестицій до континентального Китаю. Оглядачі зазначають, що хоча вони і не очікують швидкого врегулювання стосунків між Китаєм і Тайванем, вони вважають, що тісніші економічні і торговельні стосунки в рамках однієї міжнародної організації посприяють побудові взаємної довіри між двома сторнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG