Доступність посилання

ТОП новини

Жіночі стереотипи


Жіночі стереотипи

Київ, 14 листопада 2001 - Таке поняття, як стереотипи, більшою мірою властиве консервативній частині суспільства, себто чоловікам. І це зовсім не тому, що наша кореспондентка Майя Нагорняк притримується феміністичних поглядів і намагається якось піднести прекрасну половину людства. Йдеться про абсолютно об’єктивні, прагматичні речі.

Останнім часом в українському суспільстві такі суто чоловічі означення, як добувач, годувальник, глава родини почали активно застосовувати для характеристики жіноцтва. В умовах стихійного ринку, суцільної нестабільності, переоцінки цінностей так звана сильна половина людства потонула у численних стереотипах. Вони обплутали українських чоловіків, неначе павутиння. А головне, що стереотипи тиснуть на чоловічу психіку і не дають можливості розвиватися особистості чоловіка. Наслідком дії стереотипів є те, що чоловіки фактично повністю втратили віру у себе. Йдеться , звісно, не про усіх чоловіків. Але,однак,таких більшість.

Напевно, кожна із жінок може навести чимало прикладів чоловічої неспроможності у житті. Чи то фінансової, чи то професійної, а часто-густо це переплітається, чи то моральної, або й суто фізіологічної. Ніде правди діти, як кажуть. Одна справа, що в українському суспільстві про подібні речі якось не прийнято говорити уголос, але від цього гострота проблеми не стає меншою.Причому, найцікавіше,що чоловіцтво постійно шукає виправдання такої неспроможності для себе. І при цьому виглядає ще більшою мірою жалюгідніше, аніж коли б просто мовчало про подібні речі.

Гадаю,що найголовніший чоловічий стереотип полягає в історичному усвідомленні себе як царя і повелителя усього живого. Така собі винятковість та оригінальність. Але життя засвідчує,що не можна безперервно бути у приорітеті, бути найсильнішим на найпотужнішим. За таку самовпевненість Всевишній карає, причому зважаючи на динаміку життя, покара спускається на чоловічі голови дуже швидко. За сучасних умов покарою чоловікам можна вважати гіперактивність жіноцтва в усіх сферах суспільного життя. Адже природа не терпить пустоти.

Жінки узяли на себе геть усі ролі, які тільки є і які тільки можуть бути у цьому житті. Жінка, як істота витриваліша, може паралельно робити кар*єру і народжувати дітей, займатися громадською роботою і перейматися суто домашніми клопотами. Найцікавіше, що це усе у жінки виходить. І виходить непогано. Чоловіки ж у такому жахливому темпоритмі не витримують. Усе тому, що жінка позбавлена стереотипів, що вона господар світу і є найдовершенішим створінням у ньому. Головне ж не говорити, а доводити справами, вчинками свою вищість.

Але тут представниця прекрасної статі може наражатися на небезпеку, про що вже йшлося. Важливо не загратися у свою вищість та кращість. Пам*ятаймо про покару для дуже досконалих. А стереотипи жінка завжди здолає, якими б вони не були. Чому ? Тому що потрібно нагодувати дітей, заплатити гроші за квартиру, втерти сльози своєму чоловікові. І ще багато-багато тому що....

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG