Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетний кодекс і децентралізація фінансових стосунків між центром і регіонами


Бюджетний кодекс і децентралізація фінансових стосунків між центром і регіонами

Київ, 14 листопада 2001 - У курортному містечку Пуща-Водиця поблизу Києва закінчився семінар для фінансистів і банкірів, який організували Агентство США з міжнародного розвитку, група фіскального аналізу при Верховні Раді і Міністерство фінансів України. Семінар присвячено вивченню бюджетного кодексу України, який визначає головні принципи функціонування фінансової системи держави, взаємовідносини між центром і регіонами, особливості функціонування системи комерційних банків України.

У Пущі-Водиці – прозора тиха осінь, сонячне проміння зігріває багрянець і золото листя, прихиляє під легким вітерцем старі сосни, піднімає хвилю на озерах. І лише напівзруйновані будівлі піонерських таборів, розбиті вікна санаторіїв ніяк не “накладаються” на пасторальний осінній пейзаж. Ні людям, ні осені немає ніякого діла до цих будинків – хоча вони ще можуть прислужитися дітям, які влітку не знають де себе подіти, або ж хворим на туберкульоз, які тихо помирають на очах родичів та лікарів.

Курортну славу Пущі-Озерної і сотень подібних містечок по цілій Україні можна відродити завдяки новому бюджетному кодексу, який дозволяє міській та обласній владі розпоряджатися своїми коштами, отриманими від діяльності місцевих підприємств. Загалом, бюджетний кодекс дозволяє децентралізувати взаємини у бюджетній сфері, збільшити наповнення прибуткової частини держбюджету наступного року, - вважають американські експерти.

Прозора, урівноважена між центром і регіонами фінансова система має вирішальне значення для того, щоб населення України переконалось у незворотності процесів у соціально-економічній та фінансовій галузях, - заявив американський експерт Білл Бекасіс. Професор Бекасіс зазначив, що підтримка Сполученими Штатами реформ у фінансовій та фіскальній політиці надзвичайно важлива, адже ці реформи відіграють вирішальну роль у підвищенні ефективності української економіки, у розбудові нової системи вертикалі влади між Києвом і регіонами, між областями і містами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG