Доступність посилання

ТОП новини

Cитуація в Афганістані. Наступ Об’єднаного антиталібського фронту триває


Cитуація в Афганістані. Наступ Об’єднаного антиталібського фронту триває

Прага, 14 листопада 2001 року - Військові підрозділи афганського руху «Талібан» і далі втрачають одну за одною свої позиції, відступаючи на Південь. У низці провінцій місцеве населення повстає проти талібів і проголошує самоуправління.

Представники Об’єднаного антиталібського фронту, що його досі в пресі називали Північним альянсом, стверджують, що під контролем талібів на сьогодні залишається вже менше 20-ти відсотків території Афганістану. За повідомленням одного з лідерів Об’єднаного антиталібського фронту Юніса Кануна, таліби покинули провінції Лаґман, Лоґар, Кунар і Нанґахар, де проти них повстало місцеве населення. Таліби також втратили провінцію Урузґан у центрі країни.

Досі надходить суперечлива інформація, щодо міста Кандаґар – основного оплоту талібів на південному-сході країни. За непідтвердженими даними, у ньому також спалахнуло антиталібське повстання. Тоді, як за повідомленням іранського інформаційного агентства ІРНА, на надзвичайному засіданні у цьому місті таліби проголосили Кандаґар новою столицею Афганістану.

За різними даними, на півдні Афганістану для протистояння талібам активно формуються загони пуштунів – найчисельнішої народності Афганістану. На думку оглядачів, якщо збройні формування пуштунів підтримають Об’єднаний антиталібський фронт, що складається в основному з таджиків, узбеків і хазарійців, то це сприятиме припиненню війни і встановленню політичної стабільності в Афганістані, у якому вже понад 20 років триває громадянська війна.

Лідери Об’єднаного антиталібського фронту закликали усі етнічні і релігійні групи Афганістану взяти участь у формуванні перехідного уряду. До Кабулу учора прибув Абдулла Абдулла - Міністр закордонних справ скиненого талібами президента Афганістану Раббані. На вчорашній прес-конференції в афганській столиці Абдулла Абдулла відкинув звинувачення на адресу Об’єднаного антиталібського фронту, стосовно захоплення Кабулу. За його словами, до Кабулу введено військові підрозділи лише для підтримки порядку, і «фронт» не має наміру узурповувати владу. «Ми ведемо переговори з різними афганськими групами за межами Афганістану з метою формування тимчасового уряду на широкій коаліційній основі та створення механізму представництва людей у майбутній системі», – заявив Абдулла Абдулла - міністр закордонних справ скиненого талібами у 1996 році президента Афганістану Раббані.

Від учора у Кабулі, вперше за п’ять років, запанувала вільна обстановка, на вулицях звучить музика, а на прилавках магазинів з’явилися аудіо і відеокасети, що були заборонені талібами після їхнього приходу до влади. А чоловіки масово почали зголювати бороди, що їх примушував носити дотеперішній режим «Талібану».

Керівництво Об’єднаного антиталібського фронту оповістило населення Кабулу, що жінки знову можуть вчитися і працювати. «Ми доводимо до відома наших сестер добру новину. Вони відтепер можуть скористатися правом на здобуття освіти і працювати відповідно до вчення ісламу та добрих традицій країни», - мовиться в опублікованій заяві від імені Ісламської Держави Афганістан, очолюваної президентом Бурхануддіном Раббані.

Тим часом спеціальний представник Генерального Секретаря ООН в Афганістані Лахдар Брагімі закликав афганських лідерів якомога швидше сформувати тимчасовий уряд на багатонаціональній основі. Учора Лахдар Брагімі, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, також закликав міжнародну спільноту надати широку допомогу мільйонам афганцям, яким загрожує голод цієї зими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG