Доступність посилання

ТОП новини

Іще одне передвиборче дослідження взяло виборця валом


Іще одне передвиборче дослідження взяло виборця валом

Київ, 16 листопада 2001 – Результати соціологічних опитувань, як і прогноз погоди, в принципі, мало до чого зобов’язують. Всі прогнозовані рейтинги можуть мати мало спільного з реаліями життя. Втім, інтерес до таких досліджень досить великий, особливо з наближенням передвиборчої кампанії. Вони дають змогу оцінити розстановку сил і визначити головні аспекти майбутніх виборчих процесів. У тому числі – регіональний, що зримо присутній і в результатах дослідження, проведеного в кінці жовтня незалежним центром “Імідж Контроль”.

Результати дослідження, оприлюднені центром “Імідж Контроль”, може б і не виокремились серед валу інших соціологічних опитувань. Але всеукраїнська акція “Імідж Контролю” охопила майже 20 тисяч респондентів, що, за словами представників центру, дозволило втричі підвищити точність результату. Важливою особливістю дослідження є й те, що опитувались виборці не потенційні, а лише ті, хто налаштувався йти на вибори.

Як зазначив заступник директора “Імідж Контролю” Юрій Бауман, електоральне поле досить чітко поділене і чийсь новий набуток обов’язково пов’язаний із чиєюсь новою втратою. Сенсацій, окрім другого місця нової партії “Жінки за майбутнє”, в загальноукраїнському рейтингу не спостерігається. Перед веде КПУ з вісімнадцятьма відсотками, 5 відсотків і третє місце в Зелених, понад чотири відсотки голосів потенційних виборців набрали СДПУ(о), НРУ та Батьківщина.

Викристалізувалась під час опитування й теорія 3-х, а то й 4-х Україн, у яких діють зовсім різні політичні суб’єкти і – відповідно – зовсім різні лінії політичного протистояння. В принципі, розмови про відмінності Сходу та Заходу вже стали загальним місцем, але, на думку політтехнолога Юрія Баумана, долю України найближчим часом можуть визначати зовсім не ці регіони.

Наразі невідомо, хто здобудеться на таку загальноукраїнську любов. За даними опитування, найвищі рейтинги серед політичних блоків мають КПУ та “Наша Україна” – приблизно по 19 %. Серед політиків найпопулярнішим є Віктор Ющенко, котрий має понад 20% голосів і на півтора відсотка випереджає свого найближчого суперника – Петра Симоненка. Саме Віктор Ющенко, на думку політтехнологів “Імідж Контролю”, є тим уже згадуваним потенційним кандидатом від Гетьманщини. Втім, Віктор Андрійович чомусь добровільно відступає в вузькі межі націонал-демократичної ніші, тобто – на Захід, що за останні три місяці призвело до зниження його популярності на Лівобережжі та Південному Степу втричі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG