Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах Америки відзначають День подяки - найулюбленіше національне свято всіх американців


У Сполучених Штатах Америки відзначають День подяки - найулюбленіше національне свято всіх американців

Прага, 21 листопада 2001 - Уже 380 років поспіль кожного четвертого четверга в листопаді американці віздначають своє найулюбленіше національне свято. Не всім, правда, відомо, що День подяки відзначають і в Канаді, там свято припадає на другий понеділок жовтня.

Свій початок гарна традиція бере в 1621 році. Тоді американські колоністи в новоанглійському Плимонті урочисто, як свято, відзначили перший збір урожаю і те, що в тяжких умовах нового континенту їм вдалось пережити зиму. В традиції цього свята лежать і коріння дружніх стосунків між новоприбулими колоністами і місцевим населенням – індіанами.

Коли 21-ого листопада 1620-ого року корабель з першими колоністами після плавання в розбурханих океанських водах пристав до американського берега, вони заснували в місці прибуття свою першу колонію й за англійською традицією дали їй ім´я Плимонт. Сьогодні це містечко лежиь неподалік від Бостону в штаті Масачусец. Перша зима на новому місці була тяжкою, колоністів мучили морози і брак їжі, близько половини з них так і не дочекались весни. А ті, хто зиму пережив, почули незвичне з вуст індіанина привітання англійською мовою: »Ласкаво просимо, англійці!» Ці слова належали вождю місцевого племені Массасуа. Саме цей чоловік став посередником у переговорах та одним з ініціаторів укладення першої угоди між колоністами та місцевим населенням. Індіани допомогали першим колоністам, вони навчили їх землеробству, способам, як вижити в умовах тяжкої зими. А за рік, 21-ого листопада 1621 року, громадяни нового континенту на знак своєї вдячності місцевому населенню відзначали день свого прибуття як Свято подяки.

За майже 4 століття своєї історії свято збагатилось багатьма традиціями. Передусім цього дня американці висловлюють слова подяки всім своїм рідним і найближчим, товаришам, колегам по роботі, просто знайомим, дякують за приятельство, допомогу, співпрацю, а в цілому - і державі за те, що створені умови дають усім рівні шанси на працю і життя. День подяки є святом родинним і його обов´язковою прикметою є індичка. Без цього атрибуту свято нині вже уявити не можна. Всюди там, де є американські товариства чи громади, на столі обов´язково буде запечена індичка. Цього дня вона прикрасить як стіл президента США, так і буде на святковому столі, скажімо, звичайного листоноші. Сьогодні свою порцію індички отримають всі, у тому числі - американські військовослужбовці, як ті, що стоять посеред океану на великих авіаносцях, так і ті, кого війна з тероризмом вислала в далекий Афганістан. А тому можна з усією переконаністю сказати, що День подяки є справді святом всенародним.

Свято подяки спочатку відзначалось як місцева традиція - тільки в місці Плимонт. Аж президент Абрагам Лінкольн закликав усіх американців відзначати День подяки як всенародне свято. Так від 1941-ого року, тобто вже 60 років День подяки є державним святом на всій території Сполучених Штатів Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG