Доступність посилання

ТОП новини

Україна бореться з курінням: кому потрібна реклама тютюну


Україна бореться з курінням: кому потрібна реклама тютюну

Прага, 22 листопада 2001 ― Представники 191 країни світу зібралися у четвер у Женеві, аби виробити міжнародні стандарти у сфері контролю над курінням. Зі свого боку, Верховна Рада минулого тижня запровадила суворі обмеження на рекламу куріння й алкоголю в Україні. Але чи правильно українці борються зі шкідливими звичками?

Проводить міжнародну конференцію в Женеві― Всесвітня організація охорони здоров’я. Її речник Франклін Апфел в інтерв’ю Радіо Свобода назвав рішення Верховної Ради дуже важливим кроком, який допоможе зупинити “епідемію куріння” в український державі. Він також висловив сподівання, що президент Кучма підпише законопроект, що забороняє рекламу тютюну та алкоголю в українських мас-медіа.

Звісно, далеко не всі задоволені таким розвитком подій. Рекламні агентства кажуть, що рішення Верховної Ради підриває їхній бізнес. З іншого боку, нарікають і експерти, які борються з курінням. Вони побоюються, що тютюнові компанії шукатимуть лазівки в новому законодавстві. Бо ніхто не забороняє їм фінансувати спортивні чи розважальні події і давати там свою рекламу, або ж безкоштовно роздавати цигарки.

Пояснює Костянтин Красовський: “По-перше, як показує світовий досвід, який, наприклад, узагальнений у звіті Всесвітнього банку, що називається “Притистояння епідемії,” часткова заборона, або обмеження реклами, наприклад, тільки на радіо і телебаченні, вони взагалі не працюють, тому немає сенсу їх приймати. І лише повна заборона реклами, така яка введена, наприклад, у Франції, Фінляндії, Норвегії, інших країнах, вона дійсно сприяє зменшення вживання тютюну серед населення. І я хочу нагадати, що в Україні від пов’язаних з тютюном хвороб помирає понад сто тисяч людей на рік. Тобто, якщо заборона реклами буде сприяти зменшенню вживання тютюну хоча б на 1 відсоток, це буде означати зменшення смертності на тисячу людей на рік.” За даними експертів, обмеження реклами тютюну є ефективними лише тоді, коли вони поєданні з освітніми програмами. І тут найуспішнішим є досвід Норвегії, Фінляндії і Франції. Стосовно пост-радянських держав, то багато з них стали заручниками великого бізнесу. Тютюнові фірми одними з перших прийшли на цей ринок як іноземні інвестори. Говорить Клайв Бейтс з Лондона: “Тютюн продають як ознаку вільного, західного стилю життя. Єдина країна, де цього не сталося, Польща. Поляки усвідомили проблему та організували дуже добру антитютюнову кампанію, яка пов’язує цигарки зі старим режимом.”

Але чи може бідна українська держава сказати “ні” впливовому тютюновому лоббі? Всі шість найбільших українських тютюнових фабрик ― в руках іноземців і є важливим джерелом надходжень до державної скарбниці. За даними податківців, до списку десяти найбільших платників податків в Україні минулого року увійшли три тютюнові компанії, на чолі з “Філіп Морріс.”

Зі свого боку, Костянтин Красовський каже, що цей аргумент лише для тих, хто не розуміє природи податків:

“Податки платять не виробники. Податки платить споживач. І у випадку з тютюновими вироюбами, споживач, по-перше платить податки державі, прибутки тютюновим компаніям, а потім він вимушений оплачувати всі витрати на свої лікування від викликаних тютюном хвороб.”

А тим часом надійшла вістка, що наступного року на чемпіонаті світу з футболу вперше будуть спеціальні місця для курців і для тих, хто не палить. Про це заявила ФІФА ― Міжнародна федерація футболу. Зі свого боку, Всесвітня організація охорони здоров’я сподівається, що перший у світі всеосяжний договір із контролю тютюнових виробів буде розроблено до 2003-го року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG