Доступність посилання

ТОП новини

Партiя Iбрахiма Ругови здобула найбiльше голосiв в першому демократично обраному парламентi Косова


Партiя Iбрахiма Ругови здобула найбiльше голосiв в першому демократично обраному парламентi Косова

Бєлград, 23 листопада 2001 – Пiсля повiтряних ударiв НАТО фактичним господарем Косова став повстанський командувач Хашiм Тачi. Протягом кiлькох мiсяцiв через свою насильницьку поведiнку вiн втратив популарнiсть серед землякiв. Його Демократична партiя на виборах минулого тижня здобула лише 25 депутатських мiсць у парламентi. Демократична спiлка Iбрахiма Ругови має 48 депутатiв, а Альянс за майбутнiсть Косова – вiсьмох.

Хто ж стане першим президентом краю та першим прем’єр-мiнiстром? Полiтичнi дiячi й оглядачi у Приштинi висувають рiзнi припущення. Немає сумнiву, що бiльшiсть карт в руках Ругови. Проте, йому потрiбний хоч один козир. Ним можуть стати або серби або зухвалий Тачi.

Для сформування кабiнету мiнiстрiв необхiдна половина плюс один голос депутатiв. Для обрання президента – двi третини. Мiжнародне спiвтовариство попереджає, що до уряду треба включити й сербiв, якi мають 22 депутатiв. Вони ймовiрно погодяться з цим. Але, серби не будуть голосувати за президента Косова. Iншими словами, Ругова не може нi з сербами нi без них. Не може нi без екстремiста Тачi, про якого не хочуть чути як серби, так i мiжнароднi чинники.

На думку Батона Хаджiу, редактора незалежної газети “Коха дiторе”, полiтичний лiдер албанцiв повинен розв’язати кiлька складних полiтичних, прагматичних та моральних дилем. Немає сумнiву, що вирiшальним буде не лише розклад сил, а й воля Ганса Геккерупа, спецiального представника генерального секретаря ООН. Вiн намовив чи, точнiше, змусив сербiв взяти участь у виборах й наразi мусить дати їм певну винагороду.

Щодо сербiв, вони чекають що їм буде запропоновано й продовжують сварки про минуле: треба чи не треба було взяти участi у виборах. Уряд Югославiї в четвер звiльнив голову Комiтету з питань Косова Момчiла Трайковича i його члена Марка Якшича, тому що вони виступали за бойкот виборiв. Трайкович i Якшич – прихильники президента Югославiї Воїслава Коштунiци. Коштунiца – неначе римський дволикий бог Янус. Вiн офiцiйно виступав за участь у виборах; активiсти його партiї в Косовi агiтували за бойкот. Наразi вони виступають проти участi сербiв в косовських iнституцiях й таким чином продовжують мiнувати полiтику республiканського уряду Сербiї.

А албанцям та їхнiй iдеї незалежного Косова нiщо не сприяє так як сербськi сварки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG