Доступність посилання

ТОП новини

Проститутки зі Східної Європи виграли справу у Європейському Суді


Проститутки зі Східної Європи виграли справу у Європейському Суді

Прага, 26 листопада 2001 ― Європейський суд виніс рішення, згідно з яким, проститутки з країн Східної та Центральної Європи можуть вільно проживати і працювати у Європейському Союзі, якщо вони є підприємцями, котрі працюють на себе, і проституція є визнаною і легальною професією у цих країнах.

Два роки тому дві польські та чотири чеські проститутки, що працюють в Голландії, звернулися до Європейського Суду, оскільки їх позбавили довзолу на роботу. Ці жінки легально працювали у кварталі Червоних ліхтарів у Амстердамі, сплачуючи податки зі задекларованої місячної платні, що дорівнює у перерахунку дещо понад 700 американських доларів. Незважаючи на те, що проституція є легалізованою в Нідерландах, міністерство внутрішніх справ відібрало у жінок їхній дозвіл на працю, мотивуючи свої дії тим, що ця професія не є соціально прийнятною формою заробітку, а отже, не є звичайною роботою.

Жінки подали скаргу до місцевого суду і виграли справу. Суд прокоментував своє рішення так, що перед тим влада видала дозвіл на перебування італійській проститутці, і таким чином визнала зайняття проституцією економічною діяльністю. Проте, міністрерство внутрішніх справ не змінило свого рішення, і тоді жінки подали скаргу до Європейського суду.

Чехія та Польща є кандидатами на вступ до Європейського Союзу і мають угоду із членськими країнами про те, що їхні громадяни можуть засновувати у країнах ЄС власний бізнес. Польські та чеські жінки аргументували свою позицію тим, що проституція в Голландії є легальною діяльністю у сфері послуг, а отже, вони не порушують ані законів Голландії, ані міжнародних угод. І суд був змушений погодитися з ними.

Рішення суду звучить так: проститутки із кандидатських країн можуть працювати у будь-якій країні ЄС, якщо вони працюють на себе, і мають достатньо стартового капіталу для того, щоб почати свій бізнес. Але, як говорить в інтрев’ю Радіо Свобода речниця профспілок проституток Крісті Тен Брьоке, це рішення не означає, що будь-яка проститутка з зі східної Європи може почати в Голландії свій бізнес. «Для того, щоб довести, що ви фінансово незалежні, і можете розпочати свій бізнес, ви маєте показати, що у вас на момент приїзду є незалежне джерело надходжень. Ви повинні представити службі імміґрації та натуралізації свій бізнес-план, як будь-який інший бізнесмен. Ви також маєте зареєствруватися у проспілці прооституток, оскільки це буде одним із найкращих доказів того, що ви дійсно працюєте на себе та є матеріально незалежні», говорить речниця проспілок голландських проституток.

На думку просфспілкової активістки, рішення суду посприяє тому, що жінки, які працюють легально, будуть краще захищені від торгівлі людьми, котра процвітає на сході Європи. Крісті Тен Брьоке говорить, що їй важко оцінити, скільки жінок із східноєвропейських країн працює в Голландії, але ті члени її профспілки, які говорять російською, болгарською чи польською мовами, мають багато праці, допомагаючи своїм колегам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG