Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент – час вибору: кримська “Батьківщина” об‘єднується з проросійським “Отєчєством”


Четвертий парламент – час вибору: кримська “Батьківщина” об‘єднується з проросійським “Отєчєством”

Київ, 27 листопада 2001 - Свого часу президент України Леонід Кучма прийшов до влади за сприяння різноманітних політ технологічних центрів. Нині, спостерігаючи за тим, як влада розводить, клонує, створює і знищує політичні партії і блоки можна дійти висновку, що учень перевершив своїх вчителів. Після арешту колишнього прем‘єра України, голови Партії “Громада” Павла Лазаренка не ліва опозиція виявилася практично розгромленою. Конструктивна опозиція, яку свого часу оголошував Народний Рух, розкололася після загибелі В‘ячеслава Чорновола. Своєрідним українським know-how “пропрезидентська опозиція”, якою, на думку політ фахівців є комуністи. Я розмовляв з народним депутатом України Борисом Безпалим:

“- Така українська реальність, що опозиційна комуністична партія фактично є пропрезидентською?

- Вона не є опозиція. Це опозиція з лівої кишені президента. У нас така ситуація, що комуністи в 91 році нікуди від влади не пішли. Вони перестали називати себе комуністами і розділилися на дві команди. Як дітки, які граються: одні – ковбої, інші – червоношкірі. Один іншому підігрують. Це видно з таких фактів. Коли була криза влади, спричинена касетним скандалом, то комуністи затаїлися і більш за все боялися нашкодити президентові. З іншого боку і президент на президентських виборах, коли розігрували антикомуністичну карту, який канал не включиш – всюди громили комуністів. Все це припинилося зразу для того, щоб комуністи знову пройшли сильною командою в парламент, щоб на чергових виборах знову розігрувати комуністичну карту. Це одна команда, яка грає на одну руку крапленими, чи червоними картами. Те саме можна сказати і про Наталію Вітренко, яка атакує Ющенка і інших, але ніколи не чіпає Президента. Реальна послідовна опозиція – це Мороз, і фрагменти опозиції є в блоці “Батьківщини”. Хоча там така ситуація, що за одну каденцію, за 4 роки, Юлія Володимирівна двічі вже боролася за імпічмент, і побувала в уряді. Чаєпиття з президентом. Виходить так, що по середах – опозиція, а по четвергах п‘є час й президентом”.

До партії “Батьківщина” ми ще повернемося, а зараз послухаємо, як керівні мужі Волинської області агітують за своїх кандидатів до Верховної ради України. Імена “щасливчиків” назвав голова обласної державної адміністрації Борис Климчук. Слово нашому луцькому кореспонденту Андрію Криштальському:

Відкрив свої карти Борис Климчук під час кулуарної зустрічі з волинськими письменниками. Він не приховував, що до початку виборчої кампанії адмінресурс використають для підтримки кандидатів від блоку “За єдину Україну”. Ними будуть нинішній депутат Олександр Свирида у Луцьку, заступник голови облдержадміністрації Віталій Заремба у Горохові, голова обласної ради Василь Дмитрук у Володимирі-Волинському.

На противагу кільком київським магнатам, які збираються балотуватися у Маневичському виборчому окрузі, влада підтримуватиме бізнесмена Ігоря Єрємєєва, який очолює відому на Волині фірму “Континуум”. А депутатом від Ковельського округу збирається знову стати теперішній парламентар Микола Мартиненко.

Отже голова облдержадміністрації спростував кілька чуток. Насамперед те, що до Верховної Ради балотуватиметься він сам. По друге, в області не вестимуть відкритої боротьби проти виборчого блоку Віктора Ющенка. Цікаво, що у мажоритарних округах не балотуватиметься активістка Аграрної партії України Катерина Ващук. Борис Климчук кілька разів наголосив, що його політичні симпатії відверто виявлятимуться лише до 1 січня.

Днями однойменна газета “Російської общини Криму “Отєчество” повідомила, що ця організація на вибори йде з партією “Батьківщина”. Детальніше про це Володимир Притула:

“Російська община Криму “Отєчество” – одна з небагатьох проросійських організацій півострова, яка не увійшла до жодного з існуючих в регіоні “Русскіх блоків”. Нагадаю, що останніх в Криму створено уже два й обидва збираються боротися за депутатські мандати Верховної Ради України. Правда, одні – разом з “Російським Двіженієм України”, інші – з не менш екзотичною Партією слов’янської єдності. А ось РОК “Отєчество”, за словами її лідера Бориса Зажигаєва, на вибори йде з всеукраїнською партією “Батьківщина” і підтримує блок Юлії Тимошенко.

Раніше “Отєчество” не було помічено у якійсь впливовості на політичне життя Криму, але ця проросійська організація ніколи не відчувала проблем із фінансами. Вона має два консультаційні пункти з отримання кримчанами російського громадянства і видає 10-тисячним накладом тижневик “Отєчество”.

Кримська організація “Батьківщини” теж не дуже впливова в Криму структура, хоч, на відміну від керівництва партії, з право-центристськими національно-демократичними організаціями в автономії дружбу не водить. Кримська “Батьківщина” свого часу не увійшла до місцевого відділення “Української правиці”, відмовилася брати участь в роботі Громадського комітету з відкриття в Криму українських шкіл.

Народний депутат України від Криму, він же один з лідерів кримської “Батьківщини” Олексій Ременюк в інтерв’ю газеті “Отєчество” відразу наголосив, що його партія займає “не націоналістичну позицію” і стоїть на тому, що “в Україні має бути дві державні мови – українська і російська, а в Криму – три: російська, українська і кримськотатарська”. Схоже блок Юлії Тимошенко в Криму робитиме ставку на так звану “російську карту”. Втім, на неї ставитимуть обидва “Рускіх блока”, комуністи, а також партія “Союз”, лідери якої тісно контактують з “Трудовою Україною”.

За коментарем я звернувся до голови Української консервативної республіканської партії, борця з російським буржуазним націоналізмом Степана Хмари. Його партія член Блоку Юлії Тимошенко, яка й очолює Партію “Батьківщина”:

“Я думаю, що це просто ініціатива регіональної організації, яка хоче ефективніше поборотися за виборця. Вибори мають свою специфіку. Я не знаю конкретно на яких умовах вони домовилися, але якщо ці погодилися підтримати блок Юлії Тимошенко, то можливо тактично – це правильно”.

Що ж, Карл Маркс і Фрідріх Енгельс свого часу говорили, що “В політиці можна об‘єднуватися заради відомої мети навіть з самим чортом, потрібно лише бути впевненим, що ти надуриш чорта, а не чорт тебе”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG