Доступність посилання

ТОП новини

Представник Європейського союзу Хав’єр Солана у вiвторок i середу побував у Бєлградi й Подгорицi з метою перевiрити чи можливо зберегти федерацiю Сербiї й Чорногорiї


Представник Європейського союзу Хав’єр Солана у вiвторок i середу побував у Бєлградi й Подгорицi з метою перевiрити чи можливо зберегти федерацiю Сербiї й Чорногорiї

Бєлград, 28 листопада 2001 – На перших сторiнках бєлградських газет в середу надруковано наступнi заголовки: “Європа виступає за нову федерацiю”, “Європа виступає за збереження федерацiї” та “Сепаратизм – не шлях до Європи”. Тема та сама: розмови Хав’єра Солани з Воїславом Коштунiцею й iншими союзними урядовцями. Як видно з цитованих слiв, сербська сторона по-рiзному пояснює нюанси заяв Солани, але рiшуче наполягає на тому, що чорногорцi сепаратисти та, що Чорногорiя немає право стати незалежною державою.

У вiвторок пiзно ввечерi Солана розмовляв з президентом Чорногорiї Мiлом Дюкановичем та прем’єр-мiнiстром Филипом Вуяновичем. В офiцiйному повiдомленнi з цого приводу зазначено, що референдум – єдиний шлях для Чорногорiї. Хав’єр Солана пiдкреслив, що вiн прибув “як друг, з метою попередити про усi аспекти наслiдкiв майбутнiх рiшень щодо державно-юридичного статусу Чорногорiї”. Вiн додав, що не бажає, щоби виникло враження що вiн “кого-небудь змушує до чогось”. За словами Солани, остаточне рiшення винесуть й вiдповiдальнiсть за це нестимуть громадяни та керiвники республiки. Домашнi не забули нагадати, що йшла мова про “можливi моделi майбутнiх стосункiв з Сербiєю” й, зокрема, визначили, що Подґорица не зробить жодного кроку, який мiг би загрозити стабiльностi республiки чи регiону.

На пiдставi заяв не важко дiйти висновку, що Солана прибув до Чорногорiї не просто як друг, а як – старший друг. Проте, це не дуже схвилювало самовпевненого Дюкановича та його команду. З їхньої точки зору Сербiя – це сусiдня держава, а Югославiя – вмираюча держава, якiй залишилося ще кiлька мiсяцiв животiння.

Чорногорськi самостiйники впевненi, що вони переможуть на референдумi. Та ше одне: вони знають, що Бєлград й Захiд прямо попередили просербськi сили в Чорногорiї, щоби не бойкотували голосування про майбутнiй статус республiки.

Все-ж, ситуацiя не така проста, якою її зображають урядовцi у Подґорицi. За незалежнiсть, згiдно з опитуваннями, виступає приблизно 55 вiдсоткiв громадян. Лiдери просербських сил заявляють, що нiколи й нiкому не допустять подiлити єдиний сербський народ. Проте, у Бєлградi наразi демократична влада. Хоча й не погоджується з вiдокремленням Чорногорiї, бєлградський уряд в жодному випадку не планує застосувати силу у разi якщо чорногорцi пiдуть самостiйним шляхом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG