Доступність посилання

ТОП новини

Президент Кучма йде слідами колишьного президента Австрії Курта Вальдгайма й не зможе відновити нормального міжнародного ставлення до його особи


Президент Кучма йде слідами колишьного президента Австрії Курта Вальдгайма й не зможе відновити нормального міжнародного ставлення до його особи

Вашингтон, 28 листопада 2001 - “Одним із наслідків касетного скандалу є те, що президент Кучма ніколи не зможе відновити міжнародну пошану до нього так само як цього не зміг зробити колишній президент Австрії Курт Валдгайм.” - вважає експерт із американського “Фонду Карнегі підтримки міжнародного миру” Андерс Ослунд. Зазначимо, що впливовий політик у сімдесятих роках, двічі обраний генеральним секретарем ООН та президент Автрії наприкінці вісімдесятих років Курт Валдгайм попав у міжнародну ізоляцію після того як було виявлено, що він приховував деякі аспекти його діяльності як військовослужбовець нацистської Німеччини під час 2-ої Світової війни на Балканах. Курту Валдгайму Сполучені Штати та деякі інші держави заборонили в’їзд до себе.

Як вважає доктор Андерс Ослунд на внутрішньополітичному рівні в Україні внаслідок касетного скандалу “найбільш помітним зараз є послаблення рівня впливу правоохоронних структур: міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко та голова Служби безпеки Леонід Деркач практично усунені з політичної сцени – це можна вважати позитивним аспектом касетного скандалу”

Якщо говорити про наступні парламентські вибори в Україні то, на думку Андерса Ослунда, “головним і ймовірно непрямим наслідком касетного скандалу, буде те, що в порівнянні із попередніми виборами дійде до послаблення адміністративного впливу на виборчий процес. Адже буде складніше правлячим структурам використовувати такі методи тиску як міліцію, податкову інспекцію тощо, щоб досягти їхньої мети на виборах. Отож можна припустити, що наступні вибори будуть більш прозорим та відкритим змаганням ніж це були останні президентські та парламентські вибори.”

Аудіозаписи зроблені співробітником президентської охорони майором Миколою Мельничеком та оприлюднені деякими депутатами, пролили нове світло на справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Чи можна припускати, що все-таки в результаті “касетного скандалу” дійде принаймні до повного вияснення цієї справи?

“Я не думаю – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Андерс Ослунд дослідник при американському Фонді Карнегі підтримки міжнародного миру. - Згідно з розслідуванням проведеним однією міжнародною журналістською організацією є очевидно, що дії влади, щонайменше були скеровані на приховування справи, це не обов’язково означає, що президент був винним, проте є очевидним, що влада визнала свою, якоюсь мірою провину й тому зробила усі зусилля, щоб принаймні приховати свої вчинки.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG