Доступність посилання

ТОП новини

25 листопада виповнилося 299 років від загибелі українського поета Данила Братковського


25 листопада виповнилося 299 років від загибелі українського поета Данила Братковського

Київ, 29 листопада 2001 - Родовитий брацлавський шляхтич Данило Братковський народився у 40-х роках ХVII століття. Його батько був брацлавським скарбником, а сам Данило став підчашим у ліфляндському місті Вендені. Після повернення на Волинь Братковський зажив слави оборонця прав православних українців. Коли ж восени 1699 року на Правобережжі розпочалася українсько-польська війна, відома під назвою «Паліївщина», він узяв у ній участь на боці козаків. Наступного року Братковський встановив зв’язок з гетьманом Іваном Мазепою, а через два роки він у Фастові зустрічався з козацьким провідником полковником Семеном Палієм.

Братковський склав відозву до православного населення Речі Посполитої із закликом до повстання. Проте невдовзі він був заарештований поляками, засуджений військовим судом до страти і 25 листопада 1702 року публічно страчений у Луцьку.

Братковський належав до культурного осередку при Луцькому Хрестовоздвиженському православному братстві. Він писав вірші польською мовою, пересипаною українізмами. 1697 року Братковський видав у Кракові власну збірку поезій під назвою «Світ, переглянутий частинами». Книга вийшла досить великим, як на той час, тиражем у чотири тисячі примірників.

У своїй бароковій за стилем та світовідчуттям поезії Братковський бачить природу та людину справді фраґментарно. Епіграми сусідять у книзі із сатирою на сучасне поетові українське суспільство, і скарги на нетривкість життя поєднуються з освідченнями автора в любові до цього мінливого світу. Безжальна смерть тягне усіх до себе, а люди воліють не замислюватися над влас ною долею. Проте найвищою цінністю для українського поета-шляхтича незмінно залишається свобода, а найтяжчим лихом – неволя: «Прекрасна вольность, для вольності золотої // Кривдою своєю радше знехтувати, панове».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG