Доступність посилання

ТОП новини

До України з дводенним візитом прибуде глава канадського зовнішньополітичного відомства Джон Мендлі


До України з дводенним візитом прибуде глава канадського зовнішньополітичного відомства Джон Мендлі

Оттава, 30 листопада 2001 - Заступник директора департаменту Східної Європи міністерства закордонних справ Канади Чілз Бретон, відповідаючи на запитання радіо Свобода – які питання будуть пріоритетними під час дводенного візиту глави канадського зовнішньополітичного відомства Джона Мендлі в Україну – зокрема, наголосив на тому, що ситуація, яка нині склалася у світі, зобов’язує Канаду і Україну по-новому підходити до вирішення питання двосторонніх відносин. Чілз Бретон, зокрема, сказав:

Я думаю, що це дуже потрібно, щоб наші політичні лідери мали прямі контакти. У зв’язку з трагічними вересневими подіями в Америці впродовж останніх кількох місяців у звонішній політиці Канади відулося чимало змін. У контексті особливого партнерства, яке сім років тому було задекларовано між Канадою і Україною, дуже важливо сьогодні актуалізувати і конкретизувати взаємини між двома державами. Після подій 11 вересня помітно поліпшилися відносини Заходу з Росією. Яке місце у цьому політичному трикутнику займає Україна, чи не призведе зближення Росії із Заходом до послаблення його відносин з Україною, значною мірою залежить і від того, якими будуть канадсько-українські взаємини.

Надія Бадзів

Канада, 1 мільйон громадян якої походить з українського роду, за словами заступника директора департаменту східної Європи мінітсерства закордонних справ, вважала і сьогодні вважає своїм обов’язком підтримувати Україну в її зближенні з західними структурами, співпрацювати з нею в миротворчих процесах, надавати їй технічну допомогу. Але нині цього не досить. Пріоритетом номер один, на думку Джілса Бретона, мало б стати зміцнення економічного партнерства між двома державами. На перешкоді цьому дотепер часто-густо були українські закони. Канадське зовнішньополітичне відомство сподівається, що після березневих парламентських виборів в Україні законодавчий процес зміниться на краще.

Канадці не байдужі до того, якою є виборча ситуація в Україні, і будуть дуже уважно спотерігати, що відбуватиметься під час цих виборів. Але вже київські зустрчіі міністра Джона Мендлі дадуть відповіді на запитання, яких змін можна сподіватися у подальших взаєминах Канади і України, сказав на завершення нашої розмови заступник директора департаменту східної Європи канадського завнішньополітичного відомства Чілз Бретон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG