Доступність посилання

ТОП новини

Як в Криму підготувалися до перепису


Як в Криму підготувалися до перепису

Симферополь, 4 грудня 2001 - Крим готовий до Всеукраїнського перепису, який розпочинається 5 грудня. Про це днями на спеціальній урядовій нараді заявив кримський прем’єр Валерій Горбатов. Тим часом у місцевій пресі розпочалася справжня пропагандистська кампанія. Кримчан переконують записуватися росіянами і вказувати своє, начебто, повне незнання української мови.

Шпальти значної частини кримських видань рясніють заголовками: “Росіянином бути вигідніше”, “Шанс залишитися росіянами”, “Скажемо “Ні! – українізації!” і тому подібне. Таким чином Крим готується до всеукраїнського перепису. Кримська преса рекомендує кримчанам записуватися росіянами і заявляти про абсолютне незнання української мови. Ось, наприклад, така рекомендаційна цитата із симферопольської газети “Кримскоє врємя”: “Рідна мова – російська. Українською мовою володієте? – Ні. Зовсім? – Так ні ж!. А син? – У нього друга мова – англійська”. Кінець цитати. Схоже, саме такі відповіді тепер даватиме частина кримчан, що піддалась на агітацію.

Ще далі пішла сумновідома “Кримская правда”. На думку її авторів, перепис в Україні проводиться з однією метою – довести, що кількість українців збільшилася. Тож, народний депутат України від Харківщини Володимир Алексєєв в інтерв’ю цій газеті намагається переконати кримчан, чому слід записуватися росіянами. За його словами, росіянином в Україні бути вигідніше і престижніше. Нардеп, очевидно, не червоніючи, стверджує, що з 14 грудня 1999 року українцям заборонено навчатися в російських школах. Вийняток зроблено лише меншинам – етнічним росіянам. Тож вихідцям із змішаних сімей чи російськомовним українцям необхідно записатися, що вони – росіяни. Ще одна перевага – начебто, незабаром Росія та України запровадять візи і, знову ж таки, вийняток – лише для росіян, які, незалежно від громадянства матимуть право на безвізове відвідування історичної вітчизни. Син українки, як сам себе назвав пан Алексєєв, далі каже, цитую: “Тепер вам зрозуміло, чому, коли проходитиме перепис населення України, я постараюся переконати свою доньку, яка дотепер вважалася українкою, записатися росіянкою? Це перспективніше для неї з економічної точки зору, і дає більше прав та можливостей,” кінець цитати.

Подібні статті та інтерв’ю з подібними рекомендаціями як гриби після дощу в останні два тижні з’явилися і в інших кримських виданнях: “Флаг Родіни”, “Отєчество”, “Русская общіна”, “Русскій мір”, “Житуха” – це не повний перелік бойових листків борців з так званою “насильницькою українізацією” в Криму. І при цьому жоден кримський чиновник так і не висловився з приводу цієї спец-пропаганди, так і не пояснив, яка ж справжня мета Всеукраїнського перепису.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG