Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Бойовики організації «Аль-Каеда», які утримують гірське укріплення Тора Бора заявили про готовність скласти зброю


Афганістан. Бойовики організації «Аль-Каеда», які утримують гірське укріплення Тора Бора заявили про готовність скласти зброю

Прага, 11 грудня 2001 - Сьогодні командири антиталібських формувань, які наступали на гірське укріплення Тора Бора з трьох напрямків, оголосили про призупинення вогню, після того як бойовики «Аль-Каеди» погодилися на капітуляцію. Однак, й досі не відомо, чи усі оборонці укріплення Тора Бора готові добровільно скласти зброю. Не відомо також, чи знаходиться в Тора Бора сам керівник «Аль-Каеди» Осама бін Ладен.

За повідомленням кореспондента аґентства «Ассошіейтед пресс», який перебуває в районі протистояння, командири антиталібських угруповань пред’явили противнику ультиматум – до середини завтрашнього дня скласти зброю без будь-яких попередніх умов.

Бойовики «Аль-Каеди», які понад тиждень тримали оборону в укріпленні Тора Бора, заговорили про капітуляцію, після того, як антиталібські підрозділи, за підтримки американської авіації, заволоділи гірським підземним комплексом Мелава, що є одним із компонентів укріплення Тора Бора. Мелава становить собою цілий комплекс печер і тунелів із житловими приміщеннями, командними пунктами та складами зброї. За повідомленням агентства Афган Ісламік Пресс, на систему підземних печер і бункерів Тора Бора було скинуто одну з напотужніших американських бомб, вагою майже 7 тон.

Слід зауважити, що після офіційної капітуляції керівництва «Талібану» минулої п’ятниці і здачі основного оплоту талібів - міста Кандагар, ситуація в районі Кандагару й досі залишається напруженою. Принаймні до вчорашнього дня, за повідомленнями інформаційних аґентств, в районі кандагарського аеродрому близько 300 арабських найманців тримали кругову оборону, відмовляючись здатися. А сьогодні у самому Кандагарі група непримиренних талібів і бойовиків організації «Аль-Каеди» захопили лікарню і чинять збройний спротив. За словами нового губернатора Кандагару Ґуль Аґи, у захопленій лікарні знаходяться цивільні особи. Ґуль Аґа також повідомив, про бойові дії в невеликому населеному пункті Спірван, що знаходиться в 35 кілометрах на захід від Кандагару.

Тим часом Об’єднаний антиталібський фронт провів у Кабулі нараду, на якій підтримав рішення нещодавньої Боннської конференції, щодо розміщення в Афганістані міжнародних миротворчих сил після схвалення відповідної резолюції Радою Безпеки ООН. За повідомленням одного з учасників цієї наради, військовий миротворчий контингент може прибути до Кабулу ще до 22 грудня, коли до виконання своїх обов’язків має приступити перехідний уряд на чолі з Хамідом Карзаєм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG