Доступність посилання

ТОП новини

Двадцять років після впровадження в Польщі воєнного стану – генерал Ярузельський прагнув уникнути інтервенції військ Варшавського договору, чи намагався захистити комуністичну владу?


Двадцять років після впровадження в Польщі воєнного стану – генерал Ярузельський прагнув уникнути інтервенції військ Варшавського договору, чи намагався захистити комуністичну владу?

Варшава, 13 грудня 2001 – 20 років, що минули з дня впровадження в Польщі 13 грудня 81-го року воєнного стану, не дали відповіді на питання, чим керувався генерал Войцех Ярузельський, запроваджуючи стан облоги. Існують дві концепції. Одна частина істориків, політиків, звичанйих громадян вважає, що в такий спосіб генерал зумів уникнути повторення у Польщі Праги-68. Війська Варшавського договору не інтервенували лише завдяки запровадженню в Польщі воєнного стану. Так твердить і сам Ярузельський. Іншиа частина польського супільства та істаблішменту переконана – Ярузельський захищав комуну і владу комуни. «Ми ніколи так і не довідаємося, мабуть,- сказав Александр Кваснєвський на конференції «Воєнний стан: погляд з висоти 20 років»,- чи

Александр Кваснєвський

Чи руські ввійшли б, і якщо б увійшли, то коли?..

Ганна Стеців

По двадцяти роках після впровадження воєнного стану не вдалося також назвати імена конкретних виконавців розстрілу гіриків на шахті Вуєк. Нема доказів і того, хто саме замовляв ці вбивства. Документи або були вивезені, або в Польщі їх просто не існувало. Директор Інституту націоанльної пам’яті Польщі професор Леон Керес сказав, що потребує ще кілька місяців, щоби остаточно відповітси, чи є такі документи в польських архівах, чи їх немає. Словом, день 13 грудня 1981 року досі ділить польське суспільство. Донині не покарані винні за те зло, яке було вчинено багатьом людям, сотні підпільників Солідарності було кинуто у в’язниці, звільнено з праці багатьох людей, багатьох переслідувано, розстріляно, як згадали, групу шахтарів. Польські власті, зорема, президент Кваснєвський, закликає нині до прочитання цієї трагічної дати в новому дусі.

«Не переказуйте своїх образ дітям,- просив президент Кваснєвський,- щоб майбутні покоління не були розділені минулими». Є в діях нашого народу, наголосив Александр Кваснєвський на відзначенні 20-річчя сумних подій, якась трагічна нота, яка повторюється. Але повторюється й інше – здатність народу відроджуватися, вміння на дні попелищ знаходити діаманти. Президент Кваснєвський підкреслив, що по 20 роках після запровадження в Польщі воєнного стану, який на кілька років відкинув країну назад до тоталітаризму, поляки все ж зуміли вирости з категорії великого «європейського клопоту» в символ здоров’я і успіху, стали членом НАТО, а через два роки, дасть Бог, знайдуться в Європейському Союзі.

Президент Александр Кваснєвський використав дату 20-річчя для чергових спроб розбити поділи, які існують у польському суспільстві. Річ не в тім, аби забути трагічні події,- повторив Кваснєвський слова Папи Івана Павла другого,- але в тім, аби прочитати їх у новому дусі. 20-річчя запровадження воєнного стану хвилиною мовчання відзначили також у Сеймі республіки Польща.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG