Доступність посилання

ТОП новини

Операція в горах Тора Бора – останні бої


Операція в горах Тора Бора – останні бої

Прага, 13 грудня 2001 – У Афганістані щоденно відбуваються воєнно-політичні зміни і вони пов’язані, насамперед, із близьким закінченням боїв в горах на півдні країни і початком діяльності перехідного уряду, глава котрого відвідав Кандагар та Кабул.

Західні оглядачі вважають, що головні труднощі в Афганістані попереду, коли розпочнеться процес політичного врегулюванння та економічного відновлення зруйнованої за чверть століття країни. Керівник тимчасової афганської адміністрації Хамід Карзай прибув сьогодні з Кандагара до Кабула і мав за закритими дверима зустріч із екс-президентом Афганістану Бурхануддіном Раббані та членами адміністрації, серед яких міністр закордонних справ Абдулла Абдулла і міністр оборони Мохаммад Фагім. Уряд Карзая приступає до виконання своїх перехідних обов’язків з 22 грудня і діяльність ця обіцяє бути не простою, бо кожна з етнічних груп країни має свої політичні претензії і невдоволення перебігом подій. А в Кандагарі і в Кабулі Карзай намагається наблизити позиції найбільш впливових політичних сил повоєнного Афганістану. Хоча самі військові операції в горах Тора Бора сьогодні вдень ще тривали.

Зранку у четвер минув термін другого ультиматуму, що його висунули бойовикам Аль-Каєди місцеві пуштунські командири – видати керівників цієї терористичної організації і скласти зброю. Спостерігачі не виключають, що «бінладеновці» просто намагаються виграти час і самого глави Аль-Каєди в печерному комплексі Тора Бора вже немає, що він разом з муллою Омаром ніби-то вже в неконтрольованій Пакистаном частині його пуштунської території, яка прилягає до кордону з Афганістаном. Ісламабад зосередив у цьому районі вздовж кордону до чотирьох тисяч військових і чимало патрульних гвинтокрилів.

У штурмі печерного району Тора Бора беруть участь, окрім місцевих афганських командирів, котрі мають стимул у 25 мільйонів доларів винагороди за можливе захоплення Осами бин Лядина, а також і окремі американські спецпідрозділи та активно діє бомбардувальна авіація США. Хоча сподівань на великий гонорар, за словами тих ж пуштунських командирів, все менше й менше, бо інформація про втечу терориста номер один із згаданого печерного комплексу близька до вірогідної.

Афганськими справами впритул займаються і в Токіо. Там зібралися учасники міжнародної конференції з післявоєнного відновлення країни. Разом із обговоренням масштабів мільярдних інвестицій у розбудову Афганістану, у середу учасники токійського засідання відзначили, що лише для ліквідації сотень тисяч мін на його покаліченій території необхідно буде затратити близько пів-мільярда доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG