Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати мають намір вийти з договору ПРО


Сполучені Штати мають намір вийти з договору ПРО

Вашингтон, 13 грудня 2001 - Сполучені Штати готові розірвати радянсько-американський договір ПРО із 72 го року, котрий Кремлівське керівництво вважає елементом стратегічної стабільності а адміністрація президента Джорджа Буша залишком мислення часів Холодної війни.

Теракти 11-го вересня, ці напади на Сполучені Штати дали чітко зрозуміти, що є необхідним розбудовувати обмежену та ефективну оборону проти ракетних атак – заявив у промові перед слухачами військової академії у Чарлстоні, штата Південна Кароліна, президент Джордж Буш і додав: “наші вороги намагаються скористатися з будь-якої можливості та любим заходом, щоб завдати шкоди наій країні, нашим збройним силам, нашим друзям й ми цього не можо джопустити.” Нагадавши про минулотижневе успішне випробування одного із складників ракетної оборонної системи президент Буш наголосив:

“Нам слід вийти поза рамки договору ПРО із 72-го року,цей договірбув написаний в іншій ері й для інших ворогів. Америці та нашим союзникам не слід залишатися в минулому. Ми повинні бути спроможними розбудоввати системи оборони проти ворогів 21-го століття.” Згідно з положеннями радянсько-американського договору ПРО, сторони-учасниці можуть розіврати цей пакт, при чому повинні за шість місяців повідомити іншу сторону про відмову від договору.

Згідно з повідомленням американських газет Нью-Йорк Таймс та Уол стрітт Джорнел прзидент Буш ймовірно уже на днях мав би повідомити про вихід Сполучених Штатів із договору ПРО, котрий забороняє розбудову національної ракетної оборони. Уолл Стірт Джорнел посилається на речника Ради Національної безпеки США котрий не підтвердив цього повідомлення, проте додав – “час надходить” для такого рішення. Газета Нью-Йорк Таймс пише, що адмінстрація США дійшла до цього рішення після того, як державному секретареві Коліну Пауеллу під час останнього візиту Москви не пощастило розв’язати розбіжності щодо положень договору ПРО з кремлівський керівництвом. Якою буде реакція Москви важко сказати. Проте є очевидним, що Росія, для якої ПРО з 72 року був гарантом стратегічної стабільності із США, на даний момент не може собі дозволити розбудовувати власну систему ракетної оборони. Проте, як зазначають спостерігачі та експерти, після 11-го вересня президент Російської Федерації Владімір Путін також виявив готовність розірвати із деякими штампами холодної війни та вийти на новий рівень взаємин і в новому дусі. Американські офіційні особи вважажють, що справа ПРО, викличе нові дискусії між двома країнами проте не змінить нового духу взаємин. Й зрештою ці питання не виключено будуть в центрі уваги візиту президнта Сполучених Штатів Джорджа Буша до Москви весною наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG