Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан


Афганістан

Прага, 17 грудня 2001 – Підрозділи Північного альянсу за підтримкою американської авіації витіснили бойовиків терористичної організації Аль-Кайда із гірського масиву Тора-Бора на сході Афганістану. Нині в Кабулі тривають переговори у справі кількості іноземних миротворців на території Афганістану.

Американські військові фахівці вважають операцію в районі гірського масиву Тора-Бора закінченою. Рештки терористичної організації Аль-Кайда, тобто бойовики переважно з арабських країн, Пакистану і Чечні, через гірські перевали намагаються втекти до Пакистану. Днями кільком сотням із них вдалося втекти. Виступаючи по американській телемережі NBC, держсекретар США Пауел заявив, що із закінченням операції в Тора-Бора, яка тривала понад 2 тижні, остаточно знищено терористичну мережу Бін Лядена в Афганістані і закінчено роль Афганістану, як бази для міжнародного тероризму. За словами Пауела, наступним кроком стане знищення відділень Аль-Кайди в інших країнах. На запитання про долю Бін Лядена, Пауел заявив, що досі невідомо - чи йому вдалося втекти з оточення, чи він загинув, чи, можливо, залишається в горах Тора-Бора. Закінчення операції в горах Тора-Бора у неділю скоментував також міністр оборони США Рамсфельд, який заявив, що головна мета США – знищити на території Афганістану терористів і простежити, щоб вони не знайшли притулку в новому керівництві Афганістану. Рамсфельд вважає, що тепер на території Афганістану слід розмістити міжнародні миротворчі сили у кількості приблизно п’яти тисяч військовослужбовців. За його словами, миротворчий контингент, який буде діяти під егідою ООН, мали б надіслати принаймні чотири або п’ять країн. При цьому Сполучені Штати не планують надсилати своїх миротворців до Афганістану.

Проти згаданої кількості миротворців виступають командири Північного альянсу і їхні представники у новому перехідному керівництві, побоюючись втратити свої провідні позиції у новій владі і контроль над країною. Вони наполягають, щоб число миротворців не перевищувало тисячі осіб, які мали би займатися головно розподілом гуманітарної допомоги населенню. При цьому вони запевнюють, що тримають ситуацію у провінціях під своїм контролем.

Тим часом цього понеділка до Кабула прибув британський генерал МакКолл, де він розпочав переговори з тимчасовою афганською адміністрацією про кількість і національний склад миротворчих сил. Перші підрозділи мали би прибути до Афганістану до 22-го грудня, тобто до дня перебрання повноважень новою тимчасовою адміністрацією на чолі з пуштунським лідером Хамідом Карзаї. Сам Карзаї, прихильник колишнього афганського монарха Заїр Шаха, перебуває у Римі, де він веде переговори про повернення колишнього короля до Афганістану і про його активнішу участь у новому керівництві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG