Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: бойовиків «Аль-Каеди» вибито із комплексу підземних укріплень в Тора Бора


Афганістан: бойовиків «Аль-Каеди» вибито із комплексу підземних укріплень в Тора Бора

Прага, 17 грудня 2001 - Ще в неділю афганські польові командири оголосили про завершення операції з ліквідації комплексу підземних укріплень і печер терористичної організації «Аль-Каеда» в горах Тора-Бора. За їхніми словами, під час операції було знищено близько 200 бойовиків «Аль-Каеди» і близько 35 захоплено у полон. Однак серед убитих і полонених немає керівника «Аль-Каеди» Осами бін Ладена. А його міцеперебування й досі не відоме. Ще до захоплення підземного комплексу в Тора Бора, американські військові у суботу повідомили, що в цьому гірському районі їм вдалося перехопити в радірефірі розмову, що її вів нібито Осама бін Ладен.

За різними даними, від кількох сотень до двох тисяч бойовиків «Аль-Каеди» через гірські перевали зуміли вирватися з оточення і тепер вони розпорошені у цьому районі, значна територія якого покрита лісом, і де є багато печер. Очевидно, що, принаймні, частина з них намагатиметься потрапити до сусіднього Пакистану. Не виключено, що саме серед тих, хто вирвався з оточення і є Осама бін Ладен. Афганські загони разом з американцськими підрозділами особливого призначення прочісують цей важкодоступний район. Американська авіація продовжує завдавати ракетно-бомбові удари по місцях, де можуть переховуватися бойовики Бін Ладена. Командуючий американськими військами в Афганістані генерал Френкс заявив, що для остаточної ліквідачії терористистичної організації «Аль-Каеда» на афганській території потрібний ще певний час.

Командири афганської коаліції, які брали участь у захопленні підземного комплексу в Тора Бора припускають, що Осама Бін Ладен на сьогодні вже перебуває на території Пакистану. Тоді як голова тимчасового уряду Афганістану Хамід Карзай вважає, що керівник «Аль-Каеди» може переховуватися в прикордонних з Пакистаном районах у войовничих гірських племен, або на Півдні Афганістану.

Представники американської адміністрації визнають, що їм не відоме нинішнє місцеперебування Осами бін Ладена, однак висловлюють впевненість, що його буде знайдено. В адміністрації Сполучених Штатів, «немає підстав вважати, що Осама бін Ладен убитий чи захоплений у полон», - зауважив Держсекретар США Колін Пауелл. «Чи то цього тижня, чи наступного, через рік чи два, ми змусимо Бін Ладена постати перед судом, або рука правосуддя досягне його», - заявив Колін Пауелл в інтерв’ю телекомпанії «Ен-Бі-Сі».

Тим часом пуштунські загони готовляться до штурму підземних укріплень в горах на північному-заході від Кандагару. За твердженням керівника афганської спецслужби в Кандагарі Хаджі Ґуллалая, саме там знаходяться лідер талібів мулла Мухаммад Омар і близько 500 бойовиків «Талібану» та організації «Аль-Каеда».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG