Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору – Роман Зварич успадкував округ Ярослави Стецько


Четвертий парламент: час вибору – Роман Зварич успадкував округ Ярослави Стецько

Київ, 18 грудня 2001 - Сьогодні голові Народного руху України В’ячеславу Чорноволу виповнилося б 64 роки. З цієї нагоди у Києві його прес-секретар Дмитро Панамарчук влаштував прес-конференцію на тему: “Чому соратники В’ячеслава Чорновола йдуть у виборчий блок Народний рух України” за участю керівників деяких обласних організацій НРУ.

Прокоментувати ситуацію я попросив співголову так званого “Третього руху” Георгія Філіпчука:

“Для нас є зрозумілою політичною позицією, що рух необхідно зберегти. Передусім мова йде про ідею. Чи можемо ми будь яким блоком замінити Рух на достатньо ілюзорну право-центристську партію. Ми відстоюємо національну українську ідею і хочемо на правому крилі української політики щоб появилася ще одна права, чи право-консервативна партія. Але в додачу до руху, а не за його рахунок. Рух сьогодні окремі політикани використовують, як політичний перегній для власних інтересів.”

З Народного руху України переходять не лише в НРУ за єдність. Син В’ячеслава Чорновола Тарас, не погоджуючись із, на його думку, пропрезидентською позицією НРУ, перейшов у партію “Реформи і порядок”. А ситуацію в Русі він прокоментував так:

“Мені здається, що трагедії робити не варто. Переходять ті, втрата яких не буде болісною. Я колись мав горе з ними працювати. Крім амбіцій і продажності в лідерів цих організацій я нічого не бачив. Інша річ, чому після загибелі Чорновола саме такі маргінальні постаті стали в Русі правити бал?”

За даними опитування Інституту політики Миколи Томенка, якщо б вибори до парламенту відбувалися б наступної неділі, то блок “Наша Україна” набрав би майже 17%, Комуністична партія понад 13, блок “За єдину Україну” п‘ять з половиною. Блок Народний рух України Микола Томенко в анкету не ставив.

А от Голова Верховної Ради АРК Леонід Грач вважає, що блок "За єдину Україну" ослаб після відходу глави Державної податкової адміністрації України Миколи Азарова з посади лідера Партії регіонів. Про це він заявив на прес-конференції у Симферополі. Детальніше про передвиборчі коментарі кримського спікера – у розповіді нашого симферопольського кореспондента Володимира Притули.

“Особисто я вважаю, що для блоку велика втрата, а для нас, лівих, - великий подарунок те, що в блоці не знайшлося місця Миколі Яновичу Азарову. Блок “За єдину Україну” ослаблений", – вважає спікер місцевого парламенту, лідер кримських комуністів Леонід Грач. На його думку, Володимир Семиноженко на посаді голови Партії регіонів не зможе адекватно замінити Миколу Азарова. "Я вважаю, що це – велика державна і політична особистість. Нехай віце-прем’єр Володимир Семиноженко не ображається, але якості лідера партії в Азарова значно вищі та яскравіші, аніж у Семиноженка", - вважає Леонід Грач.

“Це серйозний блок, але у нього є немало сильних суперників”. На думку кримського спікера, найбільш серйозні політичні супротивники блоку "За єдину Україну" – ліві сили, які, за словами Грача, “уже на старті мають 30% електорату”, а також блок Віктора Ющенка та об’єднані соціал-демократи. Щодо останніх, то Леонід Грач вважає, що у лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука тепер з'явилася "широка політична свобода" після його відставки з посади першого віце-спікера Верховної Ради України. Тому об’єднані есдеки будуть активно суперничати з блоком "За єдину Україну", вважає головний кримський комуніст, спікер місцевого парламенту Леонід Грач.

Про передвиборчу ситуацію на Прикарпатті розповідає наш іванофранківський кореспондент Іван Костюк.

Двоє із заступників голови Іванофранківської обласної держадміністрації, очевидно, балотуватимуться по мажоритарних округах Прикарпаття. Про це стало відомо з джерел в обласній держадміністрації. Мандат депутата Верховної Ради від Надвірнянського виборчого округу спробує здобути лідер обласної організації Соціал-Демократичної партії (об’єднаної) Микола Шкрібляк. Інший заступник голови обласної держадміністрації Богдан Томенчук балотуватиметься по Долинському виборчому округу. Голова обласної Ради Зиновій Митник уже зараз готується до виборчої кампанії в місті Коломиї. Водночас перебуваючи на Прикарпатті, один з нинішніх лідерів партії «Демократичний союз» заявив, що Демсоюз проводить активні переговори з блоком «Наша Україна». На його переконання, конфігурація виборчих блоків неостаточна і може незабаром докорінно змінитися. Пан Кулик визнав, що є одним із тих, хто розробляє передвиборчі технології Адміністрації Президента. Він також назвав колишнього лідера «Демсоюзу» Олександра Волкова колоритною особистістю, яка підтримує національну ідею. Зиновій Кулик взяв участь у роботі конференції обласної організації «Демсоюзу», а також став гостем обласної конференції Демократичної партії України, про входження в один блок з якою зараз веде переговори керівництво «Демократичного союзу». Однак на Івано-Франківській обласній конференції осередку Демократичної партії Україн ухвалене рішення, в якому вимагається від партійного з’їзду, що відбудеться наприкінці грудня, домогтися підписання угоди про співпрацю з блоком «Наша Україна». На місцевих виборах члени Іванофранківської обласної організації Демократичної партії України хочуть співпрацювати з партією «Реформи і порядок», Народним рухом України та Українським народним рухом. Аналітики стверджують, що така позиція може також змінити ставлення представників іванофранківської обласної організації ДемПУ також і щодо підтримки кандидатів до Верховної Ради.

Тут варто нагадати, що нині депутатом від Надвірнянського округу Іванофранківської області є голова Конгресу Українських націоналістів Ярослава Стецько. Минулої неділі з‘їзд КУНу ухвалив рішення увійти до блоку “Наша Україна” а Яролава Стецько вирішила передати свій округ Роману Зваричу:

“Іду по списку, я два рази балотувалася по мажоритарному округу, а зараз я той округ рекомендую Роману Зваричу і буду його підтримувати”.

Нагадаю, що Роман Зварич кілька разів невдало балотувався в одному з Київських округів, нині в парламент пройшов за списку Руху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG