Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент офіційно відкрив виборчу кампанію в автономії


Кримський парламент офіційно відкрив виборчу кампанію в автономії

Симферополь, 19 грудня 2001 - Не чекаючи, поки вищий законодавчий орган держави нарешті “народить” довгоочікуваний закон “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК”, кримський парламент в середу офіційно оголосив про початок виборчої кампанії в автономії на підставі старого закону.

Кримський парламент без обговорення і дискусій підтримав пропозицію свого спікера офіційно оголосити про початок виборчої кампанії в АРК і призначити вибори до Верховної Ради Криму на 31 березня наступного року. Так само без обговорення депутати проголосували за сворення Центральної виборчої комісії АРК та її персональний склад, запропонований спікером. Каже Леонід Грач: (*) “Що стосується принципів підходу до пропозицій формування виборчої комісії, то пропозиції і підходи були найрізноманітніші. Оскільки закон доручає подавати список членів виборчкому голові Верховної Ради Криму, то я вирішив керуватися принципами, які також закладені до закону про вибори Верховної Ради України. А саме – взяти до відома пропозиції партій, які на минулих виборах подолали 4-відсотковий бар’єр”, - повідомив на сесії Леонід Грач.

Таким чином, до Центральної виборчої комісії АРК увійшли представники Компартії, Народного Руху України, Партії зелених, СДПУ(о), Селянської партії, НДП і прогресивних соціалістів. В комісії немає лише “Громади” та СПУ. Перша партія взагалі відсутня в Криму, а соціалісти Мороза прогавили момент формування комісії. Зате тут з легкої руки Грача опинилися висуванці Партії регіонів, якої у 1998 році ще не було, і навіть – партизани, вірніше, одна колишня партизанка – пані Антоніна Устинова, член Кримської ради партизанів і підпільників Великої вітчизняної війни. Окремо Леонід Грач представив єдину у виборчій комісії кримську татарку – Венеру Аблаєву, плановика будівельного тресту.

У середу ж на першому засіданні Центрвиборчкому Криму його головою переобрано Івана Полякова – близького до Леоніда Грача керівника ЦВК автономії минулого скликання. Пан Поляков, попри певну законодавчу неврегульованість, переконаний, що для успішного проведення в Криму виборчої кампанії достатньо чинного законодавства: (**) “Завтра (тобто у четвер) у другому читанні закон про вибори депутатів Верховної Ради за змішаною системою ухвалений не буде. Але на відміну від 98 року, коли виборча комісія в Криму було створена за 40 днів до виборів, сьогодні – за 100. У нас є час для того, щоб за чинним законодавством в рамках календарного плану виконати ті заходи, які покладено на комісію з організації і проведення виборів депутатів парламенту АРК”, - сказав Іван Поляков.

Більшість місцевих журналістів у своїх коментарях відзначають, що Центрвиборчком Криму сформовано переважно з людей, які близькі до спікера і комуністів. Кримський прем’єр Валерій Горбатов в інтерв’ю місцевій пресі не приховував свого обурення. Він уже зараз заявляє про тенденційність, з якою формувалася ЦВК Криму, цитую: “Якщо комісію створено з позиції однієї сторони, без урахування пропозицій інших, то про яку об’єктивність майбутньої роботи Центрвиборчкому може йти мова?” – риторично запитує Валерій Горбатов. Схоже, Леонід Грач здобув ще одну важливу перемогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG