Доступність посилання

ТОП новини

Про поєднання посад кримськими депутатами


Про поєднання посад кримськими депутатами

Симферополь, 26 грудня 2001 - У вівторок Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення Закону України "Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим", якими депутатам кримського парламенту заборонялося одночасно працювати в органах виконавчої влади. В Криму це повідомлення сприйняли неоднозначно.

Конституційний Суд вирішив визнати такими, що не відповідають Конституції України положення закону, за одним з яких "депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим не можуть одночасно бути членами Ради міністрів АРК, представником Президента України в Криму", а за іншим - зайняття депутатом посади, несумісної з депутатським мандатом, тягне за собою припинення його повноважень.

Першим на таке рішення Конституційного Суду відгукнувся спікер кримського парламенту Леонід Грач, який раніше вимагав від депутатів-урядовців здати депутатські мандати: “Це той випадок, який буде на шкоду справі. І тепер уже всім зрозуміло, що відбудеться схрещення виконавчої та представницької влади. Та більшість, яка виникне у парламенті Криму після виборів, матиме і свій уряд. Депутати-урядовці самі собі ухвалюватимуть нормотворчі акти, і самі ж їх виконуватимуть”.

“Але рішення Конституційного Суду – є рішенням Конституційного Суду. І, на жаль, за наслідки таких рішень ніхто не відповідає, крім того, що відповідатиме держава і відчуватиме на собі суспільство. Те, що це – антидемократично – усім абсолютно зрозуміло”, - заявив Леонід Грач. Водночас, коментуючи останнє рішення Конституційного Суду України, кримський спікер зауважив: "Так тому і бути" - воно "є обов’язковим і оскарженню не підлягає".

А голова Ради міністрів Криму Валерій Горбатов і представник Президента України в автономії Анатолій Корнійчук вітали таке рішення Конституційного Суду. Обидва лише відзначили, що якби воно з’явилося раніше, а Леонід Кучма зробив відповідне конституційне подання понад 3 роки тому, то багато політичних проблем і протиріч просто не виникли б.

На сьогодні в Раді міністрів автономії працюють 6 депутатів Верховної Ради Криму. Проте, якщо до відставки уряду Сергія Куницина, більшість тих, хто поєднував обидва мандати, були політичними опонентами Леоніда Грача, то в уряді Валерія Горбатова – більшість депутатів-урядовців є членами Компартії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG